Yhteisöllisyys synnyttää parempaa maailmaa
Julkaistu: 14.9.2020 klo 06:53
Yleiskeskusteluissa esiintyy vieläkin usein ajatus innovaattoreista yksittäisinä pellepelottomina, jotka autotallinsa hiljaisuudessa luovat maailmaa muuttavia keksintöjä. Tuotteet ovat niin haluttuja, että innovaattorin ei tarvitse kuin laittaa ne ajotielle näytille, ja hetkessä pitkän ostajajonon varrelle joudutaan perustamaan ruokakojuja ja wc-palveluita.
Ajatus on kuitenkin monelta osaltaan liian mediaseksikäs ollakseen totta. Käytännössä kaikki merkittävät innovaatiot ovat olleet suurten asiantuntijajoukkojen työn tulosta ja vaatineet usein jopa vuosikymmeniä noustakseen siihen arvoon, josta ne muistetaan.
Innovaation luomisessa keskiöön nouseekin usein monien eri alojen vahvojen asiantuntijoiden yhteisöllinen toiminta yksittäisen teknisen läpimurron sijasta. Keksinnön uutuusarvo voi olla pienikin, mutta kun se tuotteistetaan kunnolla, muotoillaan halutuksi, tuotannollistetaan tehokkaasti ja myydään aktiivisesti, on maailmaan syntynyt parhaimmillaan koko yhteiskunnan toimintatapoja muuttava uudistus.
Yhteisöllisyyden merkitystä maailman muuttamisessa korostavat myös edellä mainittujen asiantuntijoiden kasvuprosessit. Niidenkin kertomukissa mielellään korostetaan yksilön poikkeuksellisuutta, mutta todellisuudessa jokainen meistä on ison yhteisöllisen kasvatustyön tulos. Asiantuntijat ovat sattuneet syntymään sopivan ajan, paikan ja sosiaalisen ympäristön leikkauspisteeseen, mikä on mahdollistanut heidän kasvupolkunsa juhlituiksi superinnovaattoreiksi. Tästä aiheesta kannattaa vaikkapa lukea Malcolm Gladwellin hyvä yhteenveto ”Outliers”, joka avaa monien tuttujen nimien taustoja.
Yhteisöllisyyden merkitys parempien tulevaisuuksien luomisessa on helppo havaita, kun miettii itse kunkin meistä kykyjä saada aikaan merkityksellisiä asioita yksinään. Harva, jos kukaan, on niin vahva asiantuntija kaikissa uusien tuotteiden tai toimintatapojen luomiseen tarvittavissa osaamisissa, etteikö kaverista olisi apua. Yhdistämällä kaksi osaamista saa jo merkittävästi enemmän tuloksia aikaan kuin kaksi henkilöä yksinään, ja mitä enemmän projektiin tuodaan uusia näkökulmia, sitä todennäköisemmin se nousee merkittävään rooliin.
Haluatko parantaa maailmaa? Ota kaveri mukaan ja olette jo paljon pidemmällä kuin yksin kotona asiaa pohtimassa.
Vesa Taatila, rehtori, Turun ammattikorkeakoulu
Vesa Taatila luennoi 2.10. unelmien työpäivän päätapahtumassa Turun ammattikorkeakoulun Educity-oppimisympäristössä 2.10 klo 14.45- 15.05.
Päivän ohjelmaa voi seurata maksuttomassa webinaarissa. Ohjelman voit katsoa täältä https://www.wgh.fi/wp-content/uploads/2020/08/wgh-tku-2020_ohjelma.pdf