Voiko työssä olla onnellinen?
Julkaistu: 11.10.2017 klo 06:30
Olen aina tehnyt työtä, josta pidän. Työssäni on ollut haastetta ja olen edennyt urallani. Olen opiskellut johtamista ja saanut oppia sitä lisää myös työssäni käytännössä. Työyhteisöni ovat aina olleet monella tapaa hyviä ja minulle on aina siunaantunut mahtavia kannustavia ja osaavia esimiehiä, joita tulen aina ajattelemaan lämmöllä ja kiittämään saamistani opeista.
Vaikka pidin aina työstäni ja se täytti monilla tavoilla tarpeeni ja toiveeni, en silti koskaan kokenut olevani työssäni onnellinen. Minusta tuntui aina, että en ollut riittävän hyvä, riittävän luova, riittävän hyvä myyjä ja mitä milloinkin. Tavoittelin aina täydellisyyttä tein usein työtä jaksamiseni äärirajoilla. Monilla mittareilla menestyin työssäni hyvin, mutta se ei siltikään riittänyt minulle. Jos joku olisi vaikka viisi vuotta sitten tarjonnut minulle ajatusta siitä, että työssä voisi olla onnellinen, olisin varmasti ohittanut ajatuksen mahdottomana. Eiväthän työ ja onnellisuus liity toisiinsa vai liittyvätkö?
Miten työ ja onnellisuus liittyvät toisiinsa?
Jos ajatus tuntuu sinusta vieraalle, ymmärrän hyvin. Emme ole tottuneet liittämään onnellisuus-sanaa työhön ja se saattaa tuntua jopa vähän hömpälle ja eihän tulosta tehdä hömpällä. Mutta! Uusimman organisaatiotutkimuksen ja psykologian sekä neurotieteen mukaan onnellisuus nimenomaan liittyy hyvään tulokseen. Tulosta ei tehdäkään tahdonvoimalla puurtamalla vaan onnellisten, hyvinvoivien ihmisten avulla.
Mikä onnellisuuttamme työssä sitten syö? Syy löytyy usein omista uskomuksistamme. On totta, että on kiirettä, isoja muutoksia, liikaa työkuormaa ja kaikkea, mutta tärkeintä on se, miten kuhunkin meitä kuormittavaan tilanteeseen suhtaudumme. Koetko jatkuvaa riittämättömyyden tunnetta? Tunnetko, ettei työtäsi arvosteta etkä saa kannustavaa palautetta? Tuntuuko, että kaikki vain kasaantuu ja pian romahtaa? Koetko, ettet saa tehdyksi työtäsi niin täydellisesti kuin haluaisit?
Voit itse vaikuttaa onnellisuuteesi
Uskoisitko, jos sanon, että kaikesta tuosta huolimatta voit itse vaikuttaa onnellisuuteesi. Vaikka et saisikaan hyvää palautetta esimieheltäsi, anna sitä itse itsellesi. Tee to-do -listojen ohella myös listoja siitä, mitä olet saanut aikaan. Suhtaudu itseesi ystävällisesti ja armollisesti – teet varmasti parhaasi. Tee päivittäin hyviä asioita, jotka saavat sinulle aikaan onnen tunteita. Päätä, että teet joka päivä jonkin ystävällisen teon tai sanot ystävällisen sanan työkaverillesi.Ymmärrä, mikä työsi merkitys on ja anna itsellesi kiitosta tuon merkityksellisen tehtävän toteuttamisesta.
Viimeksi tänä aamuna tunsin aivan pakahduttavaa onnen tunnetta työssäni. Tunsin valtavaa iloa ja liikutusta ja hihkuimme itkien ja nauraen onnesta asiakkaani kanssa hänen onnistumisiensa äärellä. Jos jonain päivänä tunnenkin kiirettä ja tai sitä vanhaa riittämättömyyttä, palaan näihin onnen tunteisiin ja haluan niitä lisää. Minun intohimoni tulee asiakkaiden onnistumisista ja inspiroivista oivalluksista tai yhteistyöverkostojen kanssa yhdessä tekemisestä ja jakamisesta tai ison projektin loppuunsaamisesta ja kaikessa siinä uskon itse olevani ihan riittävän hyvä. Mistä sinä saat onnen tunteita työpäivääsi?
Lisää avaimia onnellisuuteen saatat löytää Seinäjoen Work Goes Happy -tapahtumassa 12.10.
Miia Huitti, stressivalmentaja