VÄHEMMÄN SUORITTAMISTA, PIENEMMÄT PAINEET
Julkaistu: 11.2.2016 klo 09:01
Mikäli sinulla on kohonnut verenpaine, älä huoli, et ole yksin. Aikuisista suomalaisista lähes 2 miljoonalla on kohonnut verenpaine. Kohonnut verenpaine voi olla pitkään oireeton, mutta silti haitallinen. Kohonneen verenpaineen ensisijainen hoito ovat terveelliset elämäntavat. Työterveyshoitajan työssäni kohtasin monia asiakkaita, jotka vastustivat lääkehoitoa. Lääkehoito on kuitenkin perusteltu jos verenpaine ei laske elämäntapamuutoksista huolimatta. Perinnöllisellä alttiudellakin on vaikutusta kohonneen verenpaineen syntymiseen.
Kohonnut verenpaine, 140/90 mmHg tai korkeampi, kannattaa aina hoitaa. Kohonnut verenpaine on yksi kolmesta tärkeimmästä sepelvaltimotaudin riskitekijästä sekä tärkein riskitekijä, joka altistaa aivoinfarktille ja aivoverenvuodolle. Verenpaineen tehokas hoitaminen vähentää sairastumisriskiä viidessä vuodessa jopa 40 prosenttia. Ei pidä säikähtää jos verenpaine on jonkin aikaa koholla. Erilaiset stressi- ja kriisitilanteet elämässä nostavat verenpainetta ja monesti tilanne korjaantuu, kun elämä normalisoituu.
Tupakanpolton lopettaminen on suositeltavaa. Mikäli kiloja on kertynyt liikapainoksi asti, niin painon pudottaminen ja etenkin keskivartalolihavuuden kampittaminen pienentää sairastumisriskiä. Kaupassa kysytäänkin luonteenlujuutta ruokaostoksilla kun hyllyt notkuvat herkullisista leikkeleistä ja juustoista. Näiden herkkujen suolapitoisuus on usein suuri ja ne sisältävät kovia rasvoja, jotka nostavat myös kolesteroliarvoja ja samalla myös verenpainetta. Me suomalaiset syömme ruokasuolaa (natriumkloridia) tuplasti yli päivittäisten 5 gramman suositusarvon. Kaupasta on parempi kantaa ostoskassissa kotiin enemmän hedelmiä, vihanneksia, kalaa sekä kana – ja kalkkunatuotteita. Punaista lihaa kun ei nykyisellään suositella käytettäväksi enempää kuin 300- 500 grammaa viikossa. Säännöllinen hengästyttävä liikunta 3-5 kertaa viikossa ja vähäinen alkoholinkäyttö edesauttavat verenpaineen pysymistä normaalina.
Verenpainemittarit kodeissa ovat yleistyneet ja hyvä niin. Verenpaine kannattaa tarkistaa aina kun siihen tarjoutuu tilaisuus. Jos verenpaineesi on kotona usein yli 135/85mmHg, siitä kannattaa kertoa työterveyshoitajalle, terveydenhoitajalle tai lääkärille. Verenpaine on hyvä osata mitata oikein. Helpot kotimittausohjeet löydät netistä osoitteesta www.korvaamatonkovalevy.fi
Elämässä riittää huolia ja murheita, mutta mahtavaa olisi, jos löytäisimme siitä enemmän iloa ja huumoria. Etenkin ruuhkavuosia elävät 30–45 -vuotiaat suomalaiset monesti nostattavat verenpainettaan vapaallakin liialla suorittamisella. Säännöllinen liikunta ja harrastukset ovat tärkeitä, mutta yhtä tärkeää on joskus armahtaa itseään kaikista suorituspaineista vaikkapa hyvän romaanin tai elokuvan parissa sohvalla lojuen. Juice Leskisen laulun sanoin ” Ei elämästä selviä hengissä”, mutta normaali verenpainetaso tekee elämästämme terveemmän ja saamme nauttia siitä pidempään.
Sinikka Vepsä, terveydenhoitaja, ensiavun ja terveystiedon kouluttaja