Työmatkasta hyvinvointia
Julkaistu: 27.2.2017 klo 06:20
Suomalaiset tekevät noin 1 000 matkaa vuodessa, joista joka neljäs on työmatka. Työnantajalla on monta hyvää syytä kannustaa työntekijöitä tekemään fiksuja liikkumisvalintoja työ- ja työasiamatkoilla; yksi niistä on työhyvinvointitavoitteiden saavuttaminen.
Arkiliikunnan lisäämiseksi työnantaja voi tukea työ- ja työasiamatkojen kulkemista auton sijasta kävellen, pyörällä tai joukkoliikenteellä. Kävely ja pyöräily kohottavat kuntoa ja mielialaa, ja auttaa myös pysymään terveenä. Pyöräilijöille riittävät asianmukaiset suihku- ja vaatteidenvaihtotilat sekä kunnollinen pyöräpysäköinti. Ensisijainen toimenpide työpaikoilla onkin varmistaa näiden tilojen käytettävyys. Myös joukkoliikenteen käyttö tuo lisää askelia työmatkalaisen päivään. Matka-aika joukkoliikenteessä mahdollistaa myös esimerkiksi lukemisen tai lepäämisen työn ja kodin välillä.
Aina työmatkan kulkutapaa ei ole mahdollista valita. Kuitenkin erityisesti suurten kaupunkien asukkailla on erilaisia vaihtoehtoja työmatkan taittamiseen. Tottumus saattaa saada tarttumaan päivä toisensa jälkeen auton rattiin, vaikka saman matkan pystyisi kulkemaan polkupyörällä tai kävellen. Tutkimusten mukaan, metropolialuetta lukuun ottamatta, sisemmillä kaupunkialueilla yli puolella asukkaista on alle 5 kilometrin pituinen työmatka. Sysäyksen muuttaa piintyneitä tapoja voi herättää esimerkiksi halu käyttää vapaa-aikaa tehokkaammin, toive viettää suurempi osa päivästä ulkona valoisan aikaan tai edistää terveyttään. Tutkimusten valossa oleellinen syy pyörän valitsemiselle on myös sen helppous, nopeus ja käytännöllisyys. Työnantaja voi omilla toimillaan tehdä pyöräilystä entistä helpompaa ja houkuttelevampaa.
Panostuksien kestävän liikkumisen edistämiseen ei tarvitse välttämättä olla suuria. Jo pienillä teoilla on merkitystä, mutta työnantajan saamat hyödyt voivat yllättää. On tutkittu, että 2-3 kertaa viikossa liikkuvilla on 4,5 päivää vähemmän sairauspäiviä vuotta kohden kuin enintään kerran viikossa liikkuvilla.
Tehdään myös teidän työyhteisöstänne kestävän työmatkaliikkumisen edelläkulkija. Tule hakemaan vinkkejä ja neuvoja osastoltamme B 14. Jo ennen sitä kannattaa tutustua www.viisastyomatka.fi –sivustoon ja testata Edelläkulkija-testillä, joko teillä liikutetaan fiksusti.
Sara Lukkarinen työskentelee kestävän liikkumisen asiantuntijana Motivassa. Motiva Oy edistää työpaikkojen viisasta liikkumista Liikenneviraston toimeksiannosta