Tunteiden johtaminen työelämässä: nämä 6 taitoa tekevät sinusta TunneMestarin
Julkaistu: 29.4.2020 klo 06:00
Jo töihin lähtiessä epämääräinen ahdistus kuristaa kurkkua. Jakelen hyvät huomenet rutiininomaisesti kollegoille. Kukaan ei huomaa että mikään on vialla. Potkaisen päivän käyntiin kofeiinin voimalla ja säästyn täpärästi kahviautomaatin liepeillä hengaavalta suupaltilta, joka on aina urkkimassa kuulumisia.
Napsautan sähköpostilaatikon auki ja ohimoitani tykyttää. HR:sta ilmoitetaan, että pitkään sairaslomalla oleillut kaveri on irtisanoutunut vihdoin. Mietin, kuka mahtaa seuraavaksi hypätä tästä uppoavasta laivasta…
Tällainen skenaario on tuttu valitettavan monelle meistä vielä tänäkin päivänä. Pinnan alla nakertavan epämääräisen ahdistuksen lisäksi on olemassa muitakin oireita siitä, että yrityksessä tunnejohtaminen on jäänyt retuperälle:
- Paljon poissaoloja
- Väki vaihtuu nopeaan
- Hommat tehdään vähän vasurilla
- Asioista ei puhuta suoraan
- Kireä ilmapiiri: rentous ja huumori puuttuvat
- Hirveä kiire ja stressi koko ajan *
(* Johtuu usein siitä, että tehdään vääriä asioita, vältellään hankalia hommia ja työt on aikataulutettu ylioptimistisesti. Näiden taustalta puolestaan paljastuu se, että ollaan eksytty palvelemaan konetta, kun yhteys inhimillisyyteen ja tunteisiin on katkolla.)
Todellinen tunnejohtaja on inhimillisesti läsnä
Suunnitelmat mittavasta organisaatiomuutoksesta haudattiin, kun esihenkilöt johtoporrasta myöten lähetettiin opiskelemaan TunneMestaruutta. Sitten tapahtui jotain outoa: Työpaikalla porukka alkoikin ihan oikeasti kuunnella. Niistä pitkään sivuutetuista ongelmista alettiin puhua pomojen toimesta. He jakoivat kiitosta hyvin hoidetuista hommista ja keksin että voin myös itse tsempata tiimikavereita ihan eri lailla.
Kaikista kummallisinta tässä on se, että aamuisin jopa odotan sitä, että pääsen vaihtamaan kuulumiset kahviautomaatilla. Suupaltista on nimittäin kuoriutunut ihan leppoisa tyyppi.
Tällainen TunneMestareiden työpaikka saattaa kuulostaa hieman tarunhohtoiselta, mutta jossain se on jo täyttä todellisuutta. Se on työpaikka, jossa henkilöstön hyvinvoinnista huolehtiminen on viety ergonomisia seisomapöytiä ja satunnaisia taukojumppia pitemmälle. Siellä on ymmärretty aidon läsnäolon tärkeys sekä se, että johdetaan ihmisiä ihmisinä.
Työpaikalla, jossa tunnejohtajuus on hallussa:
- Töihin on mukava tulla
- Jengi on sitoutunutta
- Pomoilta ja työkavereilta saa tukea, luottamusta ja kannustusta
- Vaikeistakin asioista kehtaa puhua
- Rento ilmapiiri ruokkii luovuutta ja uusia innovaatioita
- Tulosta tehdään kestävästi ja tasaiseen tahtiin
6 taitoa, jotka jokainen TunneMestari hallitsee
Riippumatta siitä miten paljon on tunneälyä syntymälahjakseen saanut, tunnetaitoja pystyy oppimaan. Vaikka olisi kulkenut insinöörikoulun kautta – itsekin olen.
Tie TunneMestariksi kulkee kuuden erilaisen etapin kautta. Kukin niistä pitää sisällään tärkeän taidon, jonka varaan vankka ja luotettava yhteys omiin sekä muiden tunteisiin rakentuu:
1. Kotipesä: Kehossa oleminen
Keho on tunteiden koti. Jos emme ole läsnä kehossa, emme edes huomaa tuntevamme mitään. Paitsi ehkä joskus viiveellä. Kehoon palaaminen on todellinen haaste niille, jotka tekevät paljon aivotyötä.
2. Tietäjän torni: Tietoisuus
Tietoisuus itsestä ja omista tunteista on tunteiden käsittelyn ydinosaamista. Ilman tietoisuutta meillä ei ole mahdollisuutta valita, miten reagoimme tunteisiin – ne vievät meitä kuin pässiä narussa.
3. Näyttämö: Tunteiden ilmaisu
Jotta meillä ylipäätään olisi inhimillistä vuorovaikutusta, jossa kohdataan ihmiset kokonaisina ihmisinä, tarvitaan myös tunteiden ilmaisua. Pelkkä tunneasioiden sanallistaminen on aivan eri juttu kuin se, että antaa tunteen läikkyä myös ilmeeseen, eleiisiin ja ääneensä.
4. Houkutusten saari: Tarpeet ja rajat
Tunteiden alta löytyy aina tarpeita. Jotta voimme varmistaa tarpeiden täyttymisen, on meidän osattava vetää rajat (eli sanoa kyllä tai ei tilanteen mukaan). Jos emme tiedosta tarpeiden ja rajojen olemassaoloa itsessämme, emme tiedosta että niitä on muillakaan. Sen seurauksena saatamme kävellä muiden ylitse tai ihmetellä, miksi tulemme aina jyrätyiksi.
5. Mörköluola: Hankalien tunteiden käsittely
Niin töissä kuin elämässäkin tulee joskus vastaan hankalia tunteita. Jos taidot niiden kohtaamiseen puuttuvat, elämästä tulee jatkuvaa itsensä, haastavien työtehtävien, oman vastuun ja suoraanpuhumisen pakoilua.
6. Sallittu puutarha: Itsemyötätunto
Kun meillä on itsemyötätuntoa, osaamme kuunnella itseämme. Tällöin löytyy helpommin sopiva työtahti ja sellaiset tehtävät, jotka tuntuvat itsestä merkityksellisiltä. Ilman itsemyötätuntoa piiskaamme itseämme (ja muita) epäinhimillisiin suorituksiin.
Saat kuvan suuremmaksi klikkaamalla sitä
Miten näitä tunnetaitoja voi harjoitella?
Oppiaksemme itsestämme, toisistamme ja tunteistamme, meidän ei tarvitse lähteä hiljaisuusretriitille Nepalin vuoristoon. Tämä päivittäinen elämä nimittäin on yksi tunnetaitojen huippuyliopisto, niin töissä kuin kotonakin.
Mutta moni meistä nukkuu näiden upeiden oppituntien ohi, koska emme edes ymmärrä mistä arjessamme toistuvissa ongelmissa on kyse. Miksi sitoutuminen yhteisiin tavoitteisiin takkuaa, miksi emme osaa priorisoida oikeita hommia ja miksi toiveemme kaikuvat kuuroille korville. Meidän on herättävä ja opittava tiedostamaan tunteiden merkitys vuorovaikutuksessa. Ja varsinkin se, miten ne vaikuttavat omaan toimintaamme.
Tiedostaminen on ensimmäinen askel. Voit alkaa tutkia tietoa tunnetaidoista ja havahtua tarkkailemaan omia tunteitasi.
Seuraava askel on käytännön harjoittelu. Sitä voi tehdä ohjatusti ja turvallisesti tunnetaitojen työpajoissa tai koulutuksissa. Myös omassa arjessa voi kokeilla pysähtyä oman rauhattomuutensa äärelle sen sijaan että toimisi siitä käsin, oppia puhumaan vaikeistakin asioista ja kuunnella läsnäolevasti toisen huolia.
Erinomaisen alkusysäyksen tunnetaitojen taipaleelle saat pitämältäni TunneMestari-luennolta tai päivän mittaisesta pelillisestä työpajasta.
Noora Korppi on tunnevalmentaja, NLP Associate Trainer, Master Coach, tietotekniikan DI ja laulaja-lauluntekijä. Nooran voit tilata luennoimaan tai valmentamaan tiiminvetäjiä tai johtajia. Nooralta löytyy ohjelmanumeroita myös tyhypäivään. Pyydä lisätietoja tai tilaa Noora tapahtumaasi.