Tehokkuus, uudistuminen ja hyvinvointi – vastuullinen tasapaino?
Julkaistu: 19.2.2020 klo 06:15
Lääkärinä ja työyhteisöjen valmentajana näen työntekijöitä kahdelta kantilta. Kun lääkärin vastaanotolle ajautuu ihminen, joka on kummissaan kun mikään ei suju, mitään ei saa valmiiksi ja kaikki tuntuu ylivoimaiselta, on tapahtunut melkoisen paljon asioita ennen tuota. Samalla tavalla yksilövalmennuksissa tulee vastaan työntekijöitä, jotka ovat jo niin uupuneita, että mieleen pälkähtää onko jo liian myöhäistä.
Johtoryhmässä on päätetty, että henkilöstöön satsataan. Henkilöstö osallistetaan ja heiltä kysytään, miten he haluavat muuttaa työtään ja työyhteisöään. Ehdotuksia tulee laidasta laitaan: vaaditaan parempaa johtamista, vähemmän prässiä ja puskemista sekä lopulta toivotaan tyky-seteleitä ja virkistyspäiviä.
Mihin johto tarttuu? Tyky-setelit on helppo rasti, ne saa hoidettua yksinkertaisesti rahalla. Virkistyspäiväkin järjestyy – siihen on opittu ja totuttu, että sellainen on, ja sille on aina tilaa budjetissa.
Mitä tapahtui johtamiselle? Entä toimintakulttuurille? Ehkä se oli liian iso kakku, eikä siihen ehditty reagoimaan.
Joku työntekijöistä sopeutuu tilanteeseen hyvin, eikä koe mitään ongelmaa. Toinen kokee jokaisen päivän raskaaksi puurtaa. Tyky-setelit jäävät käyttämättä, kun työtä riittää eikä elämä tunnu olevan aivan hanskassa. Hiljalleen kaikki asiat painavat päälle ja perustekeminen tuntuu ylivoimaiselta. Sitä jatkuu vielä jonkin aikaa, kunnes puurtaja hakeutuu työterveyshuoltoon ja myöntää, ettei selviä yksin tilanteesta ulos.
Painetta tulee monesta suunnasta. Tehokkuutta vaaditaan jokaisella toimialalla. Jos homma ei hoidu tehokkaasti, niin toinen toimija voi napata homman haltuun. Ehkä jopa työ siirretään halvempiin maihin. Samaan aikaan pitäisi pysyä kehityksen ”aallon harjalla”, jotta myös ensi vuonna asema olisi hyvä ja luottamus hyvään tekemiseen säilyisi.
Matti Alahuhdan sanojen mukaan organisaation ainoa voimavara on henkilöstö, ja henkilöstön tulisi voida hyvin, jotta organisaatio suoriutuu tehtävästään ja menee eteenpäin.
Tehokkuus, uudistuminen ja hyvinvointi – niiden kaikkien on kuljettava sulassa sovussa ja tasapainossa eteenpäin. Onkin hyvä miettiä, mikä näistä nousee prioriteettilistalla kärkeen?
Onko taipumusta, että kaiken paineen keskellä tehokkuus priorisoidaan ensimmäiseksi?
Valmentaja ja lääkäri Lari Karjula kertoo aiheesta lisää Work goes happy Helsinki -tapahtuman vastuullisuus-lavalla (Alminsali, Oopperatalo) 24.3 klo 12.05. Tavataan myös Hälsan osastolla numero 46. Ilmoittaudu tapahtumaan tästä.