Tällä yllättävällä tavalla kehität entistä paremman keskittymis- ja stressinsietokyvyn – samalla keinolla parannat myös mielialaasi ja terveyttäsi
Julkaistu: 4.9.2019 klo 06:00
Nyt ei ole kyse mielen harjoittamisesta tai tietynnimisestä ruokavaliosta vaan muutamista lisäyksistä lautaselle. Kyse on suolistosta – tarkemmin sanoen meidän jokaisen suolistossa asuvien bakteereiden ruokkimisesta. Suolistolla ja aivotoiminnalla on jatkuvasti toimiva, vahva yhteys, joka toimii pitkälti suoliston bakteereiden avustamana. Tutkijat ovat nyt vahvistaneet paremman aivotoiminnan yhteyden suolistossa lymyäviin hyödyllisiin bakteereihin. Niiden menestymiseen omassa suolistossa vaikutetaan parhaiten syömällä, sillä ne elävät samalla ruualla kuin isäntänsä.
Hyvät bakteerit tuottavat hyvää aivotoimintaa, kun taas jotkut bakteerilajit voivat heikentää terveyttä, sekä mielen ja aivojen toimintaa.
Nykyisin jäljellä on vain murto-osa bakteereista
Kenen kannattaa kiinnittää huomiota suolistonsa bakteereihin? Entä jos vatsa voi hyvin? Nykymaailmassa vinkki hoitaa tärkeitä suoliston bakteereita koskee jokaista – oireista kärsiviä vielä enemmän. Nykymaailmassa stressi, kiire ja palautumisen puute verottaa kenen tahansa bakteerikantaa, jolloin asia vaatii huomiota. Antibiootit, lääkkeet, happosalpaajat, torjunta-ainejäämät ja luonnonläheisyyden väheneminen ovat heikentäneet länsimaisten ihmisten bakteerikantoja.
Todelliset mahdollisuudet vaikuttaa aivotoimintaan
Suoliston ja aivojen yhteyteen paneutuneet tutkijat ovat äärimmäisen innoissaan jatkuvasti lisääntyvästä tiedosta, joka vahvistaa suoliston ja aivojen yhteyksien toimintamekanismit muun muassa hermoston välittäjäaineiden kautta. Bakteerit pystyvät vaikuttamaan näiden aivotoimintaamme ja mieleemme vaikuttaviin elimistön kemikaaleihin. Ravintoaineiden vaikutuksista suoliston bakteereihin tulee myös jatkuvasti uutta, mullistavaa tietoa.
Bakteereiden ja muiden mikrobien lajeja on ihmisellä käsittämättömän suuri määrä ja erilaisia bakteerikantoja voi olla 500 – 1000 erilaista. Jokaisen ihmisen bakteerikoostumus on yksilöllinen.
Miten sitten syöty ruoka päätyy bakteerien saataville? Itse asiassa jokaisesta suupalasta ei ole niille hyötyä, mutta kasviksien sisältämät erilaiset kuituaineet ja polyfenolit pääsevät ruuansulatuksessa hajoamatta hyödyllisten apureidemme käyttöön – niistä nämä tuottavat ihmisen aivotoimintaa ja terveyttä edistäviä aineita. Jotkut kasvikset ovat tässä tehokkaampia kuin toiset.
Bakteerikoostumus vaihtelee syödyn ruuan mukaan
Yksinkertaistettuna voi sanoa, että kun lisää ruokavalioonsa entistä enemmän ja monipuolisemmin kasvikunnan ruokaa, saa kasvatettua omaa hyvää bakteerijoukkoaan. Sitä kautta on luvassa parempaa aivotoimintaa, parempaa keskittymiskykyä ja vähemmän stressin tunnetta.
Tutkijat ovat nimenneet länsimaiseksi ruokavalioksi ruokailumallin, jossa on liikaa etenkin prosessoituja lihatuotteita ja eläinrasvaa ja runsaasti tärkkelystä ja sokeria. Tämän on todettu olevan suoliston bakteerikannan muutosten kautta länsimaisen lihavuus-, diabetes-, sydänsairaus-, masennus- , ynnä muiden sairauksien pääaiheuttaja. Väärällä ruualla aikaansaatu vääränlainen suoliston bakteeristo myötävaikuttaa tulehduksen ja sairauksien syntyyn.
Myös monet elämäntapatekijät vaikuttavat suoliston bakteerikoostumukseen ja siten koko terveydentilaan. Meillä on siis monia keinoja vaikuttaa positiivisesti.
Herkullisesti terveemmäksi
Kasviksia lisäämällä saa helposti monipuolisen ja maistuvan ruokavalion, johon mahtuu myös satunnaisia herkkuhetkiä – lihaakin. Lisää lautaselle myös hapatettuja tuotteita, vaikkapa hapankaalia, sekä vaihda viljat täysjyvään. Saatat yllättyä paremmasta mielialasta ja aivotoiminnasta muutaman viikon kuluessa.
Vaikutuksia työpaikalla?
Koska monet terveyttä ja aivotoimintaa parantavat keinot ovat suhteellisen helppoja toteuttaa, on hyvä lisätä ihmisten tietoisuutta asiasta. Työelämä vaatii hyvää energiaa, positiivista mieltä ja keskittymistä oikeisiin asioihin. Ruokavaliolla voi tässä olla suuri vaikutus ja oikean tiedon pohjalta kunkin on helppo tehdä sopivia muutoksia omaan ruokailuunsa. Pienillä ruokavaliomuutoksilla voidaan saada paljon uutta energiaa työntekoon.
Work Goes Happy ja Unelmien työpäivä-tapahtumassa 4.10 on tarjolla paljon lisää tietoa ruokavaliosta ja elämäntavoista, joilla suoliston bakteerit ja aivot voivat hyvin. Tule kuulolle!
Annika Havaste
työhyvinvoinnin ja ravitsemuksen asiantuntija
Kirjoittajasta:
Annika Havaste on toiminut ravinto- ja hyvinvointivalmentajana lähes 15 vuoden ajan. Hän on luennoinut monilla työpaikoilla ja ohjannut ihmisiä valitsemaan terveyttä tukeva ravintoa ja noudattamaan hyviä elintapoja. Annika Havasteen uusi kirja Suolistoa hoitamalla superaivot – viisi askelta parempaan työtehoon ja palautumiseen käsittelee suoliston roolia aivotoiminnan parantamisessa ja tätä yhteyttä positiivisesti vahvistavaa ruokavaliota.