fbpx

Work goes happy

Blogit

Sisäinen elämä

Luonnolla on omat rytminsä. Kylmän ja pimeän talven jälkeen tulee kukkiva kevät, värien ja auringonvalon ihme, joka aina ilahduttaa meitä. Onko sisäisessä maailmassamme jotain vastaavaa? Mitä ihmisen psyykessä tapahtuu, kun yritämme löytää uusia oivalluksia ja iloa, pettymysten ja takaiskujen jälkeen?

Kaiken kaikkiaan ihmisillä on melko epäselvä kuva omasta sisäisestä maailmastaan. Keskityt työhön ja perheeseen, arkeen tai juhliin. Pitkän päivän jälkeen haluat mennä nukkumaan, mutta et ole täysin tietoinen siitä, mitä sisäisessä elämässäsi tapahtuu yön aikana (nukumme itse asiassa kolmanneksen elämästämme). Joskus täytyy kuitenkin pysähtyä ja tuntea, miltä oma elämä tuntuu, tai ajatella sitä ja suunnitella asioita pitkällä aikavälillä.

Lähitulevaisuudessa meidän on kehitettävä tietoisempi suhde sisäiseen elämäämme. Arki on täynnä tietoa ja meitä pyydetään jatkuvasti ottamaan kantaa ja olemaan sosiaalisesti aktiivisia. On jo selviä merkkejä siitä, että ihmisten psyyke on murtumispisteessä. Tarvitsemme lisää ymmärrystä siitä, miten psyyke toimii. Tarvitsemme myös käytännön taitoja, jotta voimme navigoida ajatusten ja tunteiden moninaisuuden välillä ja rauhoittua stressaavina aikoina sekä kokea omatoimisesti sisäistä valoisuutta.

Samalla tavalla kuin lääkärit, fysioterapeutit ja ravitsemuskonsultit ovat luoneet kansallisesti hyväksyttyjä ohjelmia ihmisten fyysisen kunnon ja terveyden kehittämiseksi, tarvitsemme merkittävän panostuksen mielenterveytemme kehittämiseen.

Miten psyykemme sitten toimii?

Humanistisessa psykologiassa on aina sanottu, että kaikilla ihmisillä on sisäinen viisaus ja sisäinen luovuus, joka voi aktivoitua kaikissa elämäntilanteissa, vaikka se tuntuisi erittäin vaikealta. Valitettavasti tämä näkemys on jäänyt huomioimatta psykologisessa tutkimuksessa, joka nykyään keskittyy yksipuolisesti elämän biologisiin tekijöihin, kuten aivoihin. Terapiamaailmassa ihmiset tietysti tietävät sisäisen kehittymiskyvyn ja joustavuuden ominaisuuksista. Mutta kaikkien ei tarvitse mennä terapiaan tai perehtyä monimutkaisiin psykologisiin teorioihin, tarvitsemme enemmän arkipäivään soveltuvia oivalluksia.

Hyvä lähtökohta mielenterveydelle on mahdollisuus kokea kiinnostus uusia asioita, tapahtumia ja ihmisiä kohtaan. Kiinteiden periaatteiden ja valmiiden ajatusmallien olemassaolossa ei ole mitään väärää, mutta olisi myös hyvä katsoa maailmaa ja itseään välillä uudesta näkökulmasta. Voidaan sanoa, että valmiit ajatukset edustavat talvea ja innovatiivinen ajattelu, joka katsoo lämpimästi uutta kohti, muistuttaa kevättä.

Tuntuu aina kohottavalta, kun ihmiset keskittyvät johonkin, joka herättää heissä kiinnostusta. Mielenkiintoinen voi olla melkein mitä tahansa; musiikkikappale, luontokokemus, keskustelu, uusi oivallus tai pelkkä ajatus ”huomenna on uusi päivä”. Kaikki tämä luo sisäistä terveyttä ja harjoitukset voidaan toistaa, vaikka ulkoinen todellisuus on erittäin vaativaa.

Kiinnostusta voidaan myös herättää kaikissa elämänvaiheissa. Pieni lapsi osoittaa tämän luontaisen kiinnostuksen voiman kun hän tutkii maailmaa. Nuoruudessa ja aikuisiän alussa meillä on tapana keskittyä tiettyihin kiinnostuksen kohteisiin. Mutta sitten keski-iässä ja myöhemmässä aikuisiässä kaikki alkaa muuttua vähän ”talviseksi”, hyvin mietityksi ja kiteytyneeksi. Silloin ihminen on unohtanut, tai kukaan ei ole muistuttanut häntä, että sisäinen elämämme on jatkuvassa kehityksessä ja dynaamisessa liikkeessä.

Naiivisti psyyke ja koko maapallo näyttävät pysähtyneeltä, mutta nykyään tiedämme, että luonnossa ja kosmoksessa kaikki liikkuu jatkuvasti. Myös sisäinen elämämme on liikkeessä, syvällä arjen ajatusten ja tunteiden takana.

Tapahtumiin on helppo jäädä kiinni, varsinkin jos elät vaikeita aikoja elämässä. Tunnelma on synkkä, eikä mitään rakentavaa näytä tapahtuvan. Tuntuu kuin olisi umpikujassa ja alkaa helposti kelamaan asioita. Erittäin tärkeä psykologinen taito, joka voitaisiin opettaa kaikille jo kouluiässä, on kyky etääntyä automaattisesti toistuvista sumppuuntuneista ajatuksista ja tunteista.

Opiskelu, uppoutuminen taiteeseen ja luontoon, keskustelut ihmisten kanssa ja jopa hiljainen pohdiskelu ovat kaikki tapoja voittaa nämä sisäiset ”römpiöt”. Herätät sisäisen kiinnostuksen voiman, joka itse asiassa toimii elämänvoimana ihmisessä. Kuin kevät luonnossa.

Tony Dunderfelt, psykologi ja tietokirjailija