fbpx

Work goes happy

Blogit

Robotit kirittävät parempaan työelämään

Ihminen on heikko, puutteellinen. Ihminen tekee virheitä ja vääriä päätöksiä, epäonnistuminen on inhimillistä. Pojat on poikia ja tytöt on tyttöjä, sanotaan kun asiat kääntyvät päälaelleen. Kukapa ei joskus eksyisi elämässään harhapoluille?

Inhimillisessä elämässä me tunnustamme heikkoutemme. Välillä ja vähitellen tuntuisi myös , että alamme myös hyväksyä ihmisen kokonaisena ja arvokkaana arpineen ja kolhuineen.

Mutta kun puhe kääntyy robotteihin, niin ihminen onkin yliolento. Yhtäkkiä se ennen niin epätäydellinen ihminen onkin luomakunnan kruunu, älykkyydeltään ylivoimainen ja moraaliltaan erityisen erinomainen.

Minulta kysytään usein: ”miten voimme ohjelmoida ihmisen etiikan robottiin”? Anteeksi minkä, kysyn.  Tarkoitetaanko etiikkaa, jonka vaikkapa Kupittaan psykiatrisen sairaalan potilaat tai vanhustenhoidon asiakkaat ovat kohdanneet? Kaltoinkohtelua, välinpitämättömyyttä, kiusaamista ja väkivaltaa? Tarkoitammeko moraalia, jota ihminen harrastaa liikenteessä halutessaan näyttää kuka on maanteiden kuningas? Vai ehkä kyseessä on etiikka, joka oikeuttaa ihmisen käyttämään aseita tappaakseen omaa etiikkaansa puolustaessaan? Vai sen henkilön joka korruption ja juonittelun avulla saa haluamansa?

Olen nyt vienyt robotisaation asiaa eteenpäin lähes seitsemän vuotta. Minua epäillään usein robotti-intoilijaksi. Voin sanoa, että en ole robotti-intoilija, vaikka innostunkin keksinnöistä ja innovaatioista, joita kohtaan työssäni melkein päivittäin. Innostun niistä siksi, että ne voivat pelastaa maailman ja auttaa ihmisiä elämään parempaa elämää.

Agendani ydin on ihminen. Ihminen, joka oppii, voittaa vaikeutensa ja nousee oman elämänsä mestaruuteen. Tämä missio on keskiössä myös työssäni robotisaation parissa.

Näen asian niin, että robotisaatio on mahdollisuus ihmiselle kehittyä ja kasvaa paremmaksi ihmiseksi. Robotit kehittyvät hurjaa vauhtia, ihmisen on kehityttävä myös.

Robotit kommunikoivat ympäristönsä kanssa. Tämän olen kokenut käytännössä ajaessani jo toista vuotta Mersulla, jossa on intelligent drive –paketti. Auto ei pelkästään aja itse, vaan huomioi kaikenlaista ympäristöstään – muita autoja ja liikenteessä liikkujia, muun muassa. YuMi robotti herätellään toimintaan nostamalla sormet ylös, sitten se seuraa ihmisen liikkeitä.

Robotin äly kehittyy myös. Keinoälystä ei oikein kukaan tiedä, missä vaiheessa se on. Toisten mielestä sitä ei vielä olekaan, toisten mielestä se on jo huomenna ihmistä älykkäämpi. Parempi onkin ehkä puhua oppimisesta. Robottikin oppii jatkuvasti ja siitä tulee älykkäämpi ja kyvykkäämpi päivä päivältä.

Robotilla on käytössää internetin valtavan tietomäärä, ihan niin kuin meillä ihmisilläkin. Tosin kehittyvän keinoälynsä vuoksi robotti hakee, jäsentää ja ilmaisee tietoa ihmistä nopeammin ja tarkemmin.

Ihmiskunta on ensimmäistä kertaa historiansa aikana kohtaamassa uuden toimijan, joka tulee mukaan ihmisen arkeen ja toimii kuten ihminen – päivä päivältä paremmin. Meidän ihmisten haasteena on myös tulla päivä päivältä paremmiksi. Meidän on opittava välittämään toisistamme enemmän ja paremmin. Meidän on opittava hyödyntämään luovaa kykyämme kehittää monitahoisia ja –mutkaisia konsepteja. Meidän on opittava luomaan arvoa, jotka robotit voivat takoa vauraudeksi.

Meidän on kyseenalaistettava vanhat tapamme ajatella myös koulutuksesta ja oppimisesta. Mikä on ihmisen osa maailmassa – minkälaista oppimista hän tarvitsee menestyäkseen ja elääkseen hyvän elämän? Entä jos koulutus sellaisena kuin sen nyt ajattelemme (digitaalinen tai ei) onkin mennyttä aikaa ja sille käy kuin Kodakille aikanaan – ei huomata, että sen aika meni jo?

Robotiikka on eksponentiaalinen teknologia. Se on eksponentiaalinen, koska sen kehittämiseen osallistuu paljon ihmisiä ja … niin… robotteja. Se on eksponentiaalinen, koska sitä kehittävät tahot, jotka voivat kehittää vain siksi, että he voivat – ja panostukset ovat sen mukaiset.

Lopulta robotin tarkoitus on palvella jotain tarkoitusta. On se sitten tuottavuuden parantaminen, ihmisen palveleminen tai jonkin erityisen ongelman ratkaiseminen. Olemmeko nyt riittävän vahvasti viemässä kehitystä eteenpäin vai jäämmekö osaksi ongelmaa?

Robottien avustamana rakennamme myös parempaa työelämää. Robotti tekee sen, mitä ihminen ei oikeastaan haluaisikaan tehdä ja ihminen vapautuu siihen, mikä on inhimillisesti ja yksilön kannalta parasta ja kehittävintä. Eikö se olekin hyvä asia, kaikki voittavat!

Oletko edistyksen joukoissa vai jarruttajaporukoissa? Sinä päätät.

Cristina Andersson, boardmember, founder at Airawise Oy

Kirjoittaja

Cristina Andersson, boardmember, founder at Airawise Oy