Mikä on oikeasti tärkeää?
Julkaistu: 21.2.2020 klo 06:00
Maailma on täynnä viisaita ohjeita ja neuvoja, jotta eläisimme terveellisesti ja voisimme paremmin. Mutta voimmeko muuttaa itsemme ja tapamme vain muualta saamastamme, paremman elämän ohjeesta – tai seuraamalla alati muuttuvia ohjeita? Niitä kyllä riittää… Uskon vahvasti, että kukaan ulkopuolinen ei voi meitä muuttaa. Ajatuksia voi kyllä herättää – ja sen takia kannattaakin pitää silmät ja korvat auki ja tallentaa itseä sykähdyttäviä ajatuksia tulevaisuuden varalle – mutta, jos oikeasti haluamme saada aikaan pysyviä muutoksia, on katsottava sisäänpäin, opittava tuntemaan oma itsensä.
Terveys ja hyvinvointi ovat monen tekijän summa. Näen vastaanotollani silloin tällöin ihmisiä, jotka toteuttavat kurinalaisesti ulkopuolelta annettuja suosituksia. He toteuttavat vaaditut liikuntaminuutit pitääkseen itsestään hyvää huolta, syövät oppikirjan mukaan – ja paremminkin – ja seuraavat hyvinvointinsa mittareita, joskus orjallisesti. Työnsäkin tekevät, kuten hyvän työntekijän kuuluu. Silti jotain puuttuu…
Me suomalaiset olemme kuuliainen kansa. Perinteisesti tottelemme tunnollisesti kaikkia meille annettuja sääntöjä. Se on sinänsä hyvä juttu, mutta kun puhutaan yksilön hyvinvoinnista, annettuja sääntöjä ja suosituksia on osattava myös soveltaa – ne on nähtävä omien arvojen, elämäntilanteiden ja tuntemusten mukaan. Vaikka säännöllinen liikunta tukee hyvää unta, ei se välttämättä ole paras toimenpide, jos uniongelmien taustalla on muiden tekijöiden aiheuttama ylikuormitus. Voi olla, että alkuun pitää tarttua johonkin muuhun. Jos esim. määrätty liikuntalaji ei innosta, mutta sen aloittaa suositusten täyttymisen vuoksi, puolittaisen pakon alla, pysyvän muutoksen saavuttaminen on kaukana. Todennäköisesti jaksaa hetken, mutta jonkin ajan päästä hyväkin muutos lopahtaa. Sama koskee kaikkia muitakin samasta syystä tehtyjä muutoksia.J
Jotta onnistumme tekemään hyviä valintoja, ja mielellään lähes joka päivä, oli muutos mikä tahansa, meidän on tunnettava ne tavalla tai toisella omiksi. Tunne on muutoksen katalysaattori ja sitä ylläpitävä voima. Kun tunnistamme itselle tärkeät asiat ja niiden nostattamat – tai tukevat – positiiviset tunteet, löydämme yhtäkkiä myös keinot niiden tavoittamiseksi. Älä siksi kysy viisailta ”Mitä minun pitää tehdä, jotta…?”, vaan kysy itseltäsi ”Miksi minä haluan muuttua? Mikä auttaisi minua voimaan paremmin tunnistamassani, tärkeässä asiassa – ja mikä estää sitä toteutumista?”J
Kun tiedät, mikä Sinulle on tärkeää – ja miksi – ja toimit sen mukaan, vaikka mitä voi tapahtua – ja saat todennäköisesti kaupan päälle vielä muutakin hyvää…
Harri Helajärvi
LT, vt.erikoislääkäri, Paavo Nurmi –keskus Turku, ”elämäntapatohtori”