fbpx

Work goes happy

Blogit

Mielenterveys, ei mun ongelma

Olen ollut ammattini ja työni puolesta erilaisissa tilanteissa puhumassa tai keskustelemassa teemoista mielenterveys, mielenterveyshäiriöt tai mielensairaus. Erityisen mieleenpainuva kohtaaminen oli eräillä messuilla, kun meillä luki esittelypisteellä jotakin mielenterveysteemaan liittyvää ja rohkaisin ohikulkevia henkilöitä tulemaan tutustumaan esitteisiin sekä juttelemaan kanssamme. Ohitsemme kulki pariskunta ja miehen huomatessa teemamme hän nopeasti huiskaisi meihin päin kädellään ja huudahti ”Ei minulla ole mielenterveyttä!”. Hän otti vaimoa käsivarresta kiinni ja vauhti kiihtyi meistä poispäin.

Mitä tämä tositarina sinussa herätti? Minussa tämä herätti hämmennyksen ja humoristisen huolen. Ajattelin, että sitten on jo haastava tilanne, jos ei ole mielenTERVEYTTÄ. Meillä kaikilla on mielenterveyttä, vaikka meillä olisi vakavaksi mielensairaudeksi luokiteltu sairaus tai elämäntilanteesta, esim. liiallisen työnkuorman ja palautumisajan ristiriidan seurauksesta ilmenevää ahdistusoireilua. Merkittävä kysymys onkin, miten ruokit mielenterveyttäsi? Teetkö työpäivän aikana palauttavia tekoja itsellesi? Mitä ne teot ovat juuri sinulle? Pidätkö taukoja yksin vai yhdessä muiden kanssa, pidätkö etäpäivän, hengitätkö päivän aikana tietoista, rauhoittavaa hengitystä, heitätkö huumoria, syötkö itsellesi hyvää tekeviä ruokia ja välipaloja, teetkö taukojumppaa vai kuunteletko kenties musiikkia?

Mitä teet työpäivän jälkeen itseäsi palauttaaksesi? Fyysistä liikuntaa, saunomista, puolison tai perheen kanssa yhdessäoloa, television tai sarjojen katsomista, eläinten kanssa olemista, opiskelua, kodin askareita, puutarhatöitä, kulttuuriharrastamista, pelien pelaamista vai mikä on sinun juttusi? Merkittävintä on, että olet tietoinen itsellesi sopivista mielenterveyttä edistävistä keinoista. Näin voit tuumia, että mielenterveys on sinulle tärkeää ja teet työssäsi sekä vapaa-ajalla valintoja sitä edistääksesi.

Rohkaisen sinua vielä pohtimaan kolme toimea työpäiväsi aikana toteutettaviksi ja kolme tekoa vapaa-ajallesi, jotka toimivat sinun mielenterveyttäsi edistävinä keinoina. Mitä ne ovat? Voisiko näistä keskustella seuraavassa tiimi- tai työpaikkakokouksessanne?

Johanna Vilppola

KM, psyk.sh, Amo, KT-tohtorikoulutettava Turun yliopisto
Työhyvinvoinnin ja kriisityön asiantuntija
Treili Oy

Johanna luennoi Tampereen Work goes happy -tapahtumassa Varalan urheiluopistolla 4.10. Hänen luentoaan ja tapahtuman lavaohjelmaa voi seurata myös etänä, #unelmientyöpäivä:n webinaarissa. Treili Oy on tavattavissa myös tapahtuman WGH-messualueella. 

Kirjoittaja

Johanna Vilppola, työhyvinvoinnin ja kriisityön asiantuntija, Treili Oy