Masennuksesta syntyi OmaStadi-ehdotus Hyvä mieli
Julkaistu: 28.10.2019 klo 07:07
Joskus työuupumuksesta ja masennuksesta voi kasvaa kehittämisehdotus. Itselläni kävi näin.
Sairastuin keväällä 2018 vaikeaan masennukseen ja koin syvää toivottomuutta, yksinäisyyttä ja häpeää. Sain työterveyshuollon kautta lähetteen psykiatrian poliklinikalle, jossa osallistuin psykoedukaatioryhmiin. Koulutuksellisissa terapiaryhmissä opeteltiin eri menetelmiä kuntoutumisen tueksi.
Kun kuulin OmaStadista syksyllä 2018, tiesin, että tahdon käyttää kokemuksiani uudenlaisten mielenterveyspalveluiden puolesta. Omastadi-ehdotukseni nimi on Hyvä mieli – mielenterveyden kohtaamispaikka Oodi-kirjastoon. Helsinkiläiset äänestävät 31.10. mennessä, toteuttaako kaupunki ehdotuksen. Nyt jokainen ääni ratkaisee!
Mitä Hyvä mieli -ehdotus voisi tarjota?
- Hyvä mieli toisi kokemusasiantuntijan vastaanoton stadin sydämeen. Samaa kokeneen kanssa on matalampi kynnys jutella mielenterveysasioista. Kokemusasiantuntija tuo myös toivoa omalla tarinallaan.
- Kohtaamispaikassa voisi järjestää vertaistukiryhmiä. Unelmaverstaissa voitaisiin yhdessä kirkastaa omia unelmia ja hyödyntää Oodin Kaupunkiverstaan upeita toimintamahdollisuuksia.
- Hyvä mieli tarjoaisi kaupunkilaisille tietoa mielenterveyden ja mielen hyvinvoinnin tueksi.
OmaStadi-rahalla palkattaisiin projektikoordinaattori. Pilotin linjauksista vastaisi projektiryhmä, jossa olisi psykiatrian, kirjastotoimen sekä kokemusasiantuntijoiden edustajia.
Miksi Hyvä mieli -ehdotus?
- Jokainen helsinkiläinen voi oppia mielenterveystaitoja ja parhaiten se onnistuu yhdessä. On tärkeää keskittyä voimavaroihin ja unelmiin, sillä ne vahvistavat mielenterveyttä.
- Kokemusasiantuntijat tarvitaan ammattilaisten rinnalle mielenterveyden edistämistyöhön. Kuka olisi parempi kertomaan siitä, miten kuntoutua ja edistää mielen hyvinvointia?
- Ennaltaehkäisy tulee aina edullisemmaksi kuin korjaaminen. Miksi kulkea pitkä ja kallis polku erikoissairaanhoitoon, jotta voisi oppia mielenterveystaitoja?
OmaStadi
OmaStadi on Helsingin tapa toteuttaa osallistuvaa budjetointia. Helsinki käyttää vuosittain 4,4 miljoonaa euroa kaupunkilaisten ideoiden toteuttamiseen. Helsinkiläiset äänestävät OmaStadi-ehdotuksista 1.-31.10.2019. Kaupunki toteuttaa eniten ääniä saaneet ehdotukset.
Hyvä mieli -ehdotus löytyy OmaStadin sivuilta koko kaupunkia koskevista ehdotuksista: https://omastadi.hel.fi/processes/omastadi-kokohelsinki/f/107/projects/617
Minna Salonen
Kirjoittaja on helsinkiläinen sosiaalipsykologi-sosiaalityöntekijä, joka on kokemusasiantuntijakoulutuksessa. Twitterissä @salosenminna.