fbpx

Work goes happy

Blogit

Luovasti polkien kohti tuntematonta maastoa

Kulunut vuosi on ollut shokkihoitoa yritysten yhteisöllisyydelle ja keskinäiselle kanssakäymiselle. Korona-aika on jättänyt jälkiä syvälle sisimpäämme. Olemme joutuneet pakotetusti etäälle toisistamme. Vahva perustarve, tulla fyysisesti kohdatuksi, on muuttunut koronan myötä terveydelle vaaralliseksi.

Tämä niin kutsuttu uusi normaali on kaukana siitä aiemmasta normaalista työelämästä. Työelämästä, jonka hienoutta ja turvallisuutta emme ehkä aina osanneet riittävästi arvostaa.

Etätyömoodiin siirtyminen on teknisesti ollut asiantuntijatyössä onneksi mahdollista. Etätyöskentely on mahdollistanut usealle pidemmät unet aamuisin ja työmatkojen ajan on pystynyt käyttämään tehokkaammin työntekoon.

Moni on kuitenkin tuntenut jääneensä töiden kanssa yksin ilman riittävää tukea tai tunnetta esihenkilön välittämisestä. Ikävä on ollut etenkin spontaaneja keskusteluja työkavereiden kanssa sekä yhdessä jaettuja ajatuksia ja nauruja kahvikupin äärellä.*

Pyörä on pystyttävä keksimään uudelleen

Mullistuvan maailman keskellä olemme tilanteessa, jossa on pystyttävä luomaan uutta tulevaa. On keksittävä täysin uudenlaisia tapoja toimia työyhteisönä sekä asiakkaiden kanssa. Näin nopealla aikajänteellä pyörää ei ole aiemmin tarvinnut keksiä uudelleen. Oma näkemykseni on, että nyt on aika uudenlaiselle työyhteisön maastopyörälle, jonka meno ei pysähdy missään maastossa tai muuttuvassa ilmastossa.

Tulevaisuuteen viritetyssä maastopyörässä penkissä istuvat ja polkevat tukevasti tekijät eli koko organisaatio. Pyörää vievät eteenpäin eturenkaassa yrityksen jatkuva osallistava kehitys ja takarenkaassa ihmisten kasvu. Pyörää pitää kasassa yhteisen suunnan lisäksi dialogi ja vuorovaikutus. Polkimet toimivat yhteisellä energialla.

Omistajien ja johtajien tehtävä on valmentaa pyörällä ajavaa organisaatiota ja polkea pyörää osana huipputiimiä. Tärkeää on myös varmistaa, että pyörän tanko näyttää oikeaan suuntaan ja pyöräilyolosuhteet ovat parhaat mahdolliset.

*Kollabollan verkkokysely etätyöstä korona-aikana 9/2020

 

Tulevaisuus on tuntematon

Tulevaisuuden pyöräilymaasto on tuntematon meille kaikille. Pysähtymiseen ei ole varaa, vaikka näyttäisi, ettei aina edes maa tai valuutta ole tunnistettavissa. Organisaatiossa tarvitaan ihan jokaisen silmiä ja korvia.

On kriittisen tärkeää, että saamme joka puolelta organisaatiota kummallisia ja oudoltakin kuulostavia ideoita ja ajatuksia. Lisäksi omaa ajattelua on pystyttävä venyttämään ihan uusiin asentoihin. Tarvitsemme luovuutta.

Luovuus on yksi tulevaisuuden merkittävimmistä työelämän taidoista** ja yrityksissä se tarkoittaa:

1) poisoppimista ajatuksesta, että vain harvat yrityksessä ovat bisnesluovia.

2) ymmärrystä harjoitella yhdessä luovuutta ja ajattelun laajentamista.

3) kykyä synnyttää mahdollisimman luottamuksellinen ja psykologisesti turvallinen ympäristö, jotta outoja ja rohkeita ideoita ja ajatuksia uskalletaan lausua ääneen.

4) ajattelun ja suunnittelun mahdollistavia työkaluja, joiden pohjalta yhteinen luova ongelmanratkaisu, uudet innovaatiot ja keksinnöt ovat mahdollisia.

**World Economic Forum 2016

Johanna Lehtonen on intohimoinen liiketoiminnan ja työelämän kehittäjä yli 20 vuoden asiakaslähtöisellä kokemuksella sekä ihmislähtöisen luovan ratkaisutoimisto Kollabollan http://kollabolla.fi toinen perustaja.

Johanna Lehtonen luennoi Brando Louhivaaran kanssa 2.10. unelmien työpäivän päätapahtumassa Turun ammattikorkeakoulun Educity-oppimisympäristössä 2.10 klo 12.00 – 12.20.

Päivän ohjelmaa voi seurata maksuttomassa webinaarissa. Ohjelman voit katsoa täältä https://www.wgh.fi/wp-content/uploads/2020/08/wgh-tku-2020_ohjelma.pdf

Kirjoittaja

Johanna Lehtonen, intohimoinen liiketoiminnan ja työelämän kehittäjä, Kollabollan toinen perustaja