fbpx

Work goes happy

Blogit

Kuinka voit?

Pääkaupunkiseutu siirtyy leviämisvaiheeseen. Uusimaa pääkaupunkiseudun ulkopuolella jatkaa kiihtymisvaiheessa. Myös Varsinais-Suomi ja Pirkanmaa kertoivat siirtymisestä leviämisvaiheeseen. Pääkaupunkiseudulla koulut aloittavat lähiopetuksessa. Uudenmaan koronakoordinaatioryhmä suosittelee edelleen etätyötä ja kasvomaskin käyttöä. (YLE 3.8.2021)

Viimeistään nyt on aika kysyä itseltäsi ja läheisiltäsi: Kuinka voit?

Tämä blogi-teksti syntyi puhtaasti ajatuksesta ja tunteesta nostaa keskustelu tunteista pintaan ja näkyville tämän hetken maailmantilanteeseen. Kliseisesti voidaan sanoa, että Suomessa vuosien 1918 ja 1939-45 sotien jälkeen tunteet hukutettiin työhön tai viinaan. Tunteista ei keskusteltu. Piste. Tämän kansakunnallisen ja ylisukupolvisen käyttäytymismallin haluan osaltani muuttaa. Tunteet kuuluvat elämään ja työelämään. Piste. Ja muutos on jo nähtävissä. Hellyys, tunteet ja niiden ilmaisu kuuluvat jo osaltaan suomalaisen kansan käyttäytymismalliin. Esimerkkinä Tokion Olympialaisten Kisapappi Leena Huovisen haastattelu: ”Meillä on kasvanut urheilijoiksi ensimmäinen sylissä pidetty sukupolvi” (Veikkaus X 20.7.2021). Työelämän kontekstissa avoin keskustelu tunteista näkyy esimerkiksi Mielenterveyden Keskusliiton, Jääkiekon Mestiksen ja Louhos Digitalin yhteistyökampanjassa: Häpeä pois kypärästä.

Miten sitten lähteä liikkeelle tunteiden jäsentelyssä ja tunnistamisessa? Samalla tavalla kuin monen muun asian opettelussa: Luottamalla asiantuntevaan ammattilaisen apuun. Tunteiden tunnistaminen, niiden sanoittaminen ja tunteiden huomioiminen omassa ja ihmisten käytöksessä on TAITO. Ja tätä taitoa voi harjoittelulla kehittää. Tunnetaitojen ja tunneälyn valmennus ei ole erikoisosa-alueeni. Siinä olen vierestä saanut seurata kuinka esimerkiksi Camilla Tuominen, Jaana Hautala, Mervi Lamminen, Heidi Pyykkönen, Mia Stellberg, Ira Leppänen & Jarkko Rantanen, Jari Sinkkonen, Tony Dunderfelt ja Tommy Hellsten ovat ammattitaidollaan rakentaneet uudenlaisia tunnetaitoja ja -ilmastoa Suomeen. Viestini teille tunnetaitojen ja tunneälyn valmentajille on yksinkertainen ja selkeä: Keep going. Teitä tarvitaan.

Onko työelämässä puhe tunteista huuba-buubaa vai bisneksen ydintä?  Vastaus: ’’Kun puhutaan johtamisesta, puhutaan tunteista. Miksi? Syy ei ole siinä, että ihmiset olisivat nykyään erityisen sensitiivisiä. Syy on käytännöllisempi: jos haluaa tehdä tulosta, kannattaa ajatella tunteita.’’ (Pia Lappalainen, Suorituskyvyn johtamisen dosentti. Teksti Reetta Räty 25.4.2019)

Pandemia ei ole kohdellut meitä tasapuolisesti: Osalle kesä on tarjonnut loman ja rentouttavan irtioton arjesta, kun taas osalle kesä on ollut pitkittynyt ja tuskainen odotus pandemia-tilanteen paranemiseksi ja taloudellisen tilanteen avautumiseksi ja elpymiseksi. Tämä osaltaan on voinut edesauttaa tai kärjistää perhe- ja yksityiselämän ihmissuhteita. Millä tavalla ja ilmapiirillä teidän työpaikalle palataan? Onko ok puhua tunteista vai onko asenteena ’’fokus suoraan asiaan ja bisnekseen’’, jossa tunneilmastolla ja -ilmapiirillä ei ole merkitystä? Jos asenne on salliva ja tunteista puhutaan, on mielestäni Leena Huovisella loistava ohje: Ole tarjolla, älä tyrkyllä.
Tunteista, terveydestä ja työkyvystä puhuttaessa on myös hyvä muistaa kliseinen, mutta toimiva sääntö lentoliikenteestä ja turvallisuudesta – Huolehdi itsestäsi ennen vierustoveria. Muista siis säännöllisin väliajoin arjen aikana kysyä myös itseltäsi kysymys: Miten voit?

Apua tunteiden ja tilanteen jäsentelyyn saat esimerkiksi tästä.

Tämän seuraavan kohdan bongasin Häpeä pois kypärästä -kampanjan sivulta ja siihen lopetan tekstini:

Vaikka ajat ovat vaikeat, meillä on toisemme ja meillä on toivo tulevaisuudesta. Kaikilla ei ole, toivokin on voinut kadota. Osoitetaan tukemme ja tsempataan poikkeusajan yli kaikki, jotka tarvitsevat tukea.

Lauri Pyykkönen – toimitusjohtaja – Liikuntaterapia Golden Rainbow Oy

Kirjoittaja

Lauri Pyykkönen, Valmentaja

Tutustu asiantuntijaan


Asiantuntijan muut kirjoitukset