Itsetuntemus – Esihenkilön ja työntekijän voimavara
Julkaistu: 17.8.2022 klo 07:00
Esihenkilön tärkein tehtävä on saada työntekijä voimaan hyvin työpaikalla, jotta työntekijä olisi tuottava nyt ja tulevaisuudessa. Tiiminkin pitäisi puhaltaa yhteen hiileen yhteisen päämäärän eteen. Yksilön näkökulmasta on vielä asioita mihin esimies ei voi vaikuttaa eli työn ulkopuolinen elämä. Tällöin on myös työntekijällä vastuu olla mahdollisimman työkykyinen. Ei siis mikään helppo tehtävä esihenkilön näkökulmasta.
Mentaali- ja urheiluvalmentajana katson monesti asioita siitä näkökulmasta, että mitä kaikkea meillä onkaan työelämässä opittavaa urheiluvalmennuksesta.
Voisiko siis urheilumaailmasta löytyä apua esihenkilön haasteiden ratkaisemiseen:
- Urheilussa on selkeä päämäärä tai tavoite mihin kaikki toiminta tähtää. Kun suunta ja tavoite on selkeä ja kristallinkirkas, niin kaikki joukkueessa tai valmennuksessa tietävät mihin pyritään.
- On oleellista, että kaikki sitoutuvat yhteiseen tavoitteeseen. Yksikin mätä omena joukkiueessa voi tuhota mahdollisuuden menestykseen.
- Pelaajien ja valmennusjohdon lisäksi myös koko seuran henkilöstön toiminta tähtää yhteisen tavoitteen saavuttamiseen.
- Ennen kautta joukkue pyritään rakentamaan siten, että joukkueessa on oikeat pelaajat oikeilla paikoilla ja oikeilla roolituksilla tehtävään nähden. Joukkueessa ei voi olla pelkkiä hyökkääjiä sillä muutenhan puolustus kärsii.
- Kun pelaajilla on oikeat roolit omiin vahvuuksiinsa nähden, ja he pystyvät hyödyntämään niitä niin kentällä kuin sen ulkopuolella, on lupa odottaa menestystä.
- Joukkue koostuu yksilöistä, joilla on erilaiset vahvuudet, yksilöllinen arvomaailma, erilainen kokemuspohja, erilainen ajattelumaailma ja erilaiset henkilökohtaiset tavoitteet, mutta kuitenkin taustalla on yksi yhteinen päämäärä. Yhdessä määritelty ja sitoutettu tavoite.
- Menestykseen tarvitaan hyvä ja luottamuksellinen ilmapiiri, joka muodostuu, kun jokainen voi olla oma itsensä sekä samanaikaisesti kunnioittaa muiden erilaisuutta. Hyvässä ilmapiirissä vuorovaikutus toimii ja jokainen tulee huomioiduksi. Näin myös yhteisöllisyys ja tiimihenki kasvaa.
- Jotta jokainen voi olla oma itsensä tarvitaan myös hyvä itsetunto. Hyvä Itsetunto pohjautuu itsetuntemukseen. Kun tunnistamme omat luontaiset ajattelumallit niin voimme myös ymmärtää muiden erilaista ajattelua ja suhtautumista asioihin
- Itsetuntemus on kaiken ydin. Kun tunnistamme omat vahvuudet ja omat haasteet. Emme yritä olla jotain mitä emme ole.
Kun olet käynyt oman tiimisi tai itsesi osalta yllä olevat kohdat läpi ja miettinyt olisiko siellä jotain sellaista mikä voisi teidän tiimissä tai sinulla olla paremmin, niin mieti miten sitä voisi parantaa.
Kun tiimit muodostuvat yksilöistä, niin voisiko sekä esihenkilön että työntekijöiden itsetuntemuksen kehittämisestä olla apu tiimin vuorovaikutuksen parantamiseen, henkilöstön jaksamisen mahdollistamiseen sekä yleisen tuottavuuden lisäämiseen.
Nykypäivänä itsetuntemuksen lisäämiseen on paljon työkaluja, joilla opimme sekä tunnistamaan omia luontaisia toimintamalleja sekä ajattelutyylejä.
Suomen Mentaalivalmennuksen hyödyntämä ActionTypes – motorinen koordinaatiokartoitus korvaa kyselyiden avulla tehtävät itsetuntemuksen kartoitukset. Kyselykartoituksissa henkilön kulttuuri, ikä, koulutus ja emotionaalinen tila kartoituksen hetkellä saattaa vääristää vastauksia antamalla mahdollisesti virheellisen kuvan todellisista vahvuuksista.
ActionTypes – kartoitus perustuu kehon kautta kartoitukseen, jolloin pystymme neurotieteen avulla kartoittamaan niin motoriset kuin kognitiiviset vahvuudet. Tällöin niin toiveminä kuin kieltämisminä jäävät pois, ja saamme todelliset vahvuudet kartoitettua. Menetelmää on käytetty urheilun mentaalivalmennuksessa ja yritysvalmennuksessa menestyksekkäästi.
Esihenkilönä, työntekijänä tai urheilijana opit
- Opit tuntemaan itsesi paremmin
- Tunnistat luontaisen ajattelutapasi
- Tunnistat luontaiset vahvuutesi, joita tukemalla saavutat optimaalisen suorituskyvyn
- Tunnistat omat haasteesi esimiehenä ja työntekijänä
- Opit tunnistaan yksilön luontaisia toimintaeroja
- Opit kehittämään vuorovaikutustaitojasi ymmärtämällä aivojen erilaiset prosessit
- Opit kehittämään vuorovaikutustaitojasi ymmärtämällä muiden ajattelu- ja toimintatapoja
- Ymmärtämällä ja toimimalla omien vahvuuksiesi kautta kulutat vähemmän energiaa ja palaudut nopeammin
- Kehität omaa viestintää
- Kehität omaa palautteenantoa
Tutustu ActionTypes menetelmään katsomalla Work Goes Happy tapahtuman Jouko Mikkolan luento ActionTypes ajassa 01.06
https://www.youtube.com/watch?v=-X0DvULq3OI
Kehittämällä omaa itsetuntemustasi saat todelliset supervoimasi käyttöösi. Kun saat vastauksia kysymykseen ”Kuka minä olen” voi moni asia vierähtää eteenpäin positiivisella tavalla niin työ- kuin siviilielämässä. Suurin työkenttä on meissä itsessämme.
Kirjoittaja Jouko Mikkola on Suomen Mentaalivalmennuksen valmentaja, joka on urheilun ja työelämän ammattivalmentaja ja hyödyntää neurotiedettä valmennuksen tukena sekä toimii yhtenä asiantuntijana Work Goes Happy asiantuntijaverkostossa
Kirjoittaja
Jouko Mikkola, Työnohjaaja, kouluttaja, rentoutus- ja mentaalivalmentaja
Asiantuntijan muut kirjoitukset
- Tärkeä hetki Uuden Vuoden kynnyksellä! Pysähtyminen! (28.12.2023)
- Relaksaatiosta voimaa uupumuksen ennaltaehkäisyyn (1.6.2023)
- Henkilöstön työhyvinvointi vai yrityksen menestys? (25.1.2022)
- Tunnista vaaran merkit! (2.2.2021)
- Mätä omena tiimissä (24.9.2020)
- Matka kohti työelämän uutta normaalia (14.5.2020)
- Vuorovaikutuksen ja viestin välittämisen lyhyt oppimäärä (10.3.2020)