fbpx

Work goes happy

Blogit

Ilman luovuutta ihminen olisi jo kuollut

Ihmisen menestys lajien kehityksessä olisi ollut vakavasti uhattuna, ellemme olisi luovempia kuin muut eläimet. Ilman työkalujen kehitystä, kuuluisimme karhujen ja susien päivittäiseen ruokavalioon.

Luovuudesta puhutaan paljon, mutta luova toiminta tuntuu olevan monelle vaikeaa. Luovuutta pidetään usein työelämän häirikkönä, joka katkaisee fiksut prosessit ja tehokkaat toimintatavat. Luovuus on monelle johtajalle liian epämääräistä ja siksi sitä ei arvosteta.

Grant Thorntonin muutama vuosi sitten tekemän kansainvälisen tutkimuksen mukaan, kehittyvissä talouksissa johtajat pitävät luovuutta paljon korkeammassa arvossa kuin eurooppalaiset kollegansa.

Osittain tästä syystä, esimerkiksi Kiina on jo lujaa vauhtia saavuttamassa maailman kärkimaat niin innovaatioissa, huipputeknologian käytössä kuin patenttien hakemisessakin.

Meillä on tarvetta kulttuuriin, jossa sallitaan enemmän hyvien ja uudistavien luovien ideoiden hakeminen. Isoja kehitysloikkia ei tehdä pelkästään vanhaa parantamalla, vaan myyttejä ja uskomuksia rikkomalla.

Toisaalta kannattaa rikkoa ajatteluun liittyviä myyttejä enemmänkin. Vaikka usein toisin väitetään, aina ne parhaat uudet ideat eivät vaadi stressitöntä ympäristöä. Joskus hyvä innovaatio syntyy myös kovan paineen alla, kun miljoona heikkoa signaalia törmää samaan aikaan. Varsinkin syntymäuteliaat ihmiset tuntevat tämän.

Luovuus ja ideat vaativatkin taustalleen kovaa, pitkäjänteistä työtä sekä uteliaisuutta mitä erilaisimpiin asioihin.

Siitä huolimatta meillä toimitaan usein niin, että yrityksiin palkataan mahdollisimman fiksuja ihmisiä tekemään asioita, mutta heidät pakotetaan toimimaan liian tiukoissa prosesseissa. Nämä fiksut ihmiset oppivat hyvin pian, että pikkuasioista ei kannata välittää. Pitää vaan katsoa isoa kuvaa.

Tähän toimintatapaan liittyy iso harha.

Usein isot ideat syntyvät juuri silloin, kun pientä yksityiskohtaa lähdetään ratkaisemaan. Esimerkiksi eräs yrityksille uutta tietokoneohjelmaa kehittänyt yhtiö mietti parempaa tapaa kommunikoida tiimin jäsenten välillä.

Syntyi Tinder, jonka liikearvo on moninkertainen siihen alunperin kehitettyyn softaan verrattuna.

Ei luovuus ole se pelottava mörkö, joka syö elävältä. Se on luovuuden puute, joka nielaisee paikalleen jääneet silmänräpäyksessä.

Jyri Kansikas, toimitusjohtaja, Work goes happy

Kirjoittaja

,