Hyvinvoiva henkilöstö vie eteenpäin
Julkaistu: 2.5.2018 klo 06:15
Suurimmalla osalla suomalaisista työpaikoista tuetaan henkilöstön liikkumista, mikä on positiivinen lähtökohta lisäämään suomalaisten arkiliikuntaa. Kuitenkaan yksittäisillä irrallisilla toimenpiteillä tai pelkällä taloudellisella tuella tuloksia ei saada aikaan, vaan henkilöstöliikunnan tulee olla suunnitelmallista ja pitkäjänteistä. Työntekijöiden hyvinvointiin kannattaa panostaa, sillä työssään viihtyvät ja hyvinvoivat työntekijät todennäköisesti tekevät parempaa työtä ja viihtyvät työsuhteissaan pidempään. Monipuoliset liikuntamahdollisuudet ja työntekijöiden hyvinvoinnin tukeminen ovat oleellisessa roolissa myös uusissa rekrytoinneissa, sillä ne auttavat positiivisen työnantajakuvan luomisessa.
Oman työpaikan toimintamallien päivittäminen kannattaa aloittaa nykytilanteen kartoituksesta. Mikä on liikunnan asema työyhteisössä, miten sitä johdetaan ja minkälaiset resurssit on käytössä? Jos käytössä on liikuntapalveluita tai esimerkiksi työpaikan lähistöltä löytyy liikuntapalveluiden tarjoajia, on aiheellista miettiä voisiko heidän kanssaan tehdä yhteistyötä.
Kun nykytilanteesta ollaan perillä, täytyy miettiä minkälainen toiminta sopii juuri kyseiselle työpaikalle ja –yhteisölle. Pysyvien toimintatapojen luomisen kannalta on tärkeää löytää omalle yhteisölle parhaiten toimivat ja innostavimmat ratkaisut. Tapoja on monia, ja kokeilemalla selviää mikä toimii juuri teidän kohdallanne. Unelmien liikuntapäivä on hyvä mahdollisuus uuden kokeilemiselle! Valtakunnallinen liikunnan pop up –päivä järjestetään vuosittain 10.5., ja tänä vuonna se osuu helatorstaille. Yrityksillä, päiväkodeilla, kouluilla ja muilla pyhäpäivänä kiinni olevilla tahoilla on tänä vuonna mahdollista järjestää myös etkot jo 9.5.
Työyhteisön vinkit Unelmien liikuntapäivän viettämiseen
- Yhteinen aamu- tai taukojumppa
- Hissitön päivä, portaat käyttöön!
- Kävelykokoukset
- Työmatkaliikunta
Yksi hyvä työkalu työpaikan nykytilanteen kartoitukseen on Suomen Olympiakomitean toteuttama Suomen Aktiivisin Työpaikka –kartoitus, joka on suunniteltu nimenomaan työpaikan liikuntaohjelman suunnitteluun ja arviointiin. Kartoituksen jälkeen yritys saa konkreettisia toimintaehdotuksia, joten sen avulla pääsee reippaasti alkuun. Kartoituksessa hyvin menestynyt yritys saa SAT –sertifikaatin tunnustukseksi hyvin toteutetusta liikuntaohjelmasta ja oikeuden osallistua Suomen Aktiivisin Työpaikka-kilpailuun, jonka voittaja palkitaan Urheilugaalassa.
Katso lisää vinkkejä Unelmien liikuntapäivän somekanavista (Facebook, Instagram, Twitter) ja ilmoita oma työpaikkasi mukaan osoitteessa unelmienliikuntapäivä.fi!
Anu Helin, liiketoimintajohtaja, Aktiivinen Arki, Olympiakomitea