fbpx

Work goes happy

Blogit

Hyvät ihmissuhteet muutoksen voimavarana

“Muutoksessa ja paineessa on ihan tarpeeksi kestämistä ja jos me vielä oltaisiin toinen toistemme kurkuissa kiinni, niin eihän siitä mitään tulisi!” Näin todettiin lähes yhdestä suusta eräässä työyhteisössä taannoin, kun keskustelimme jaksamisesta muutoksen keskellä. Tässä työyhteisössä oli taustalla kolmen eri organisaation yhdistyminen vajaa vuosi sitten. Tällaisessa muutoksessa eri kulttuurien yhteentörmäykset ovat varsin yleisiä.

Postiiviset ihmissuhteet sekä myötätunto toisia kohtaan ovat olennaisia muutoksen keskellä jaksamisessa. Niiden on todettu auttavan stressistä palautumisessa sekä vähentävän kehon tulehdustiloja. Hyvät ihmissuhteet myös tutkitusti parantavat kehon immuunipuolustusta ja vähentävät ahdistuneisuutta ja masennusta. Hyvien ihmissuhteiden ansiosta elämme jopa 50% todennäköisemmin pidempään.

Ennen päivän valmennustamme olin kysynyt porukalta etukäteen, mitkä asiat kuormittavat tällä hetkellä eniten ja toisaalta taas, mistä tällä hetkellä ammennetaan eniten voimavaroja ja palautumista. Alla olevassa kuvaajassa näet vastaukset. Eniten kuormitusta aiheuttiva jatkuva kiireen tuntu sekä huoli toisten jaksamisesta. Hyvänä kakkosena tulivat työkuorma sekä henkilökohtaisen elämän huolet. Kukaan ei maininnut kuormitusekijäksi työpaikan ihmissuhdeasioita. Tästä porukasta aisti ensiminuuteista sen, kuinka hyvä tunnelma heillä oli ja kuinka hauskaa heillä kaikesta muutoksen sekä arjen tuomasta kuormituksesta huolimatta oli.

Olen kyselyiden myötä huomannut, kuinka työyhteisöissä, joissa työpaikan ihmissuhteet eivät ole stressin lähde, ovat kokonaisstressitasotkin näissä kyselyissä yleensä alempana.

Aiemmin keväällä olin valmentamassa toista työyhteisöä, jossa tilanne oli vastaava – kaksi organisaatiota oli yhdistynyt yhdeksi ja integraatiossa oli kipuiltu hetki. Muutoksen tuomat erilaisen tietojärjestelmäongelmat, byrokratia sekä työkuorma ja kiire loivat omat paineensa. Jostain syystä tässä porukassa taas tuntui kyselyn perusteella olevan klikkejä. Työpaikan ihmissuhdeasiat olivat korkealla työn kuormittavuustekijöissä. Samoin korkealla oli myös itse arvioitu tämänhetkinen stressitaso.

Se, että työpaikalle ei olekaan kiva tulla ja energiaa kuluu keskinäiseen välienselvittelyyn tai muuten vain tulehtuneeseen ilmapiiriin, ei taatusti lisää sitoutuneisuutta muutokseen saati auta kehittämään luovia ratkaisuja vaikkapa toiminnan tehostamiseksi yhdessä.

Hyvällä ilmapiirillä voi olla myös kääntöpuoli

Eurofins Ahma Oy on ympäristö- ja laboratorioalalla toimiva yritys, joka ei myöskään ole välttynyt muutoksen tuulilta. Kaksi vuotta sitten yhtiön osti iso toimija, jolloin yritys muuttui paikallisesta yrityksestä osaksi kansainvälistä pörssiyhtiötä. Edessä oli tietojärjestelmämuutoksia, uuden toimintakulttuurin opettelemista sekä paljon muuta uutta, joka voi olla samalla innostavaa, mutta myös kuormittavaa.

Eurofins Ahma Oy:n Rovaniemen toimipisteessä pidettiin #unelmientyöpäivä’n arvonnassa voitettu luento, jota ennen kartoitimme kyselyllä työyhteisön kuormitustekijöitä. Niin kuin aiemmassa esimerkkityöyhteisössä, myöskään täällä yksikään ei maininnut työpaikan ihmissuhdeasioita kuormitustekijäksi vaan valtaosa totesi, että hyvät ihmissuhteet ovat ehdoton voimavara ja tärkeä palautumiskeino. Luennolla lämmin huumori lenteli ja tunnelma oli käsinkosketeltavan rento ja lämmin.

Ensimmäistä kertaa keskustellessamme kuulin myös hyvien ihmissuhteiden kääntöpuolen, joka oli tällä työpaikalla hyvin merkittävä. Moni kertoi kokevansa, että hyvät työkaverit ovat niin tärkeitä, että heidän jaksamistaan tulee pohdittua silloin, kun omassakin olisi tekemistä. “Jos olen sairaana, tekee pahaa, kun tietää, että työkavereilla on siellä kova kiire ja paine. Jos minua v-ttaisi olla töissä, niin minua ei huolettaisi toisten työkuorma ollenkaan.” Tässä harmituksessa kuulema auttavat selkeät pelisäännöt ja se, että asioista on turvallista keskustella ääneen.

Michiganin yliopiston tutkijan Kim Cameronin tutkimuksessa todettiin, että mitä parempi työpaikan henki on, sitä kannattavampi, tuotteliaampi organisaatio on. Samoin asiakastyytyväisyys ja työntekijöiden osallistuvuus kohenevat. Kun sinä teet hyvää, myötätuntoinen käytöksesi leviää ja sen vaikutukset moninkertaistuvat!

Hyvien ihmissuhteiden merkitys on valtava! Me voimme jokainen vaikuttaa hyvään ilmapiiriin ja valita levittää hyvä tunnelmaa. Jokaisessa päivässä voi olla edes ripaus #unelmientyöpäivä’ä.

Mitä tulee työpaikalle kun sinä tulet työpaikalle? Kenen vastuulla sinun mielestäsi hyvä ilmapiiri on? Millä keinoilla sinä voit päivittäin lisätä hyvää ja myötätuntoista ilmapiiriä sinun työpaikallasi?

Miia Huitti
Sertifioitu stressivalmentaja