Haudataan Joku Muu, ryhdytään toimeen
Julkaistu: 17.4.2016 klo 19:57
Tunteet, fiilikset, tarttuvat tahtomattammekin, kiitos päämme peilineuronien, jotka skannaavat automaattisesti kaiken aikaa ympäristöä. Valitettavasti negatiiviset tarttuvat tehokkaammin ja aikaansaavat keskittymiskyvyn heikkenemistä, luovuuskatoa ja pitkään jatkuessaan negatiivista stressiä, lamaannusta ja sairastumista.
Työpahoinvoinnin hinnaksi STM on laskenut 24 miljardia € vuodessa Suomessa. Jotkut ovat päätyneet jopa tuota huomattavasti suurempaan lukuun. Valtionbudjetin loppusumma on tänä vuonna vajaat 54 miljardia €. Kysymys on siten isoista rahoista.
Mikä on negatiivisten tunteiden tartuttamisen hinta?
Työssä sairaanaolon hinta 3,4 miljardia/vuodessa STM:n laskelmassa. Tauti tarttuu eikä silloin ole iskussa. Voi vain kysyä, mitä maksaa se, kun tulemme työhön pahalla mielellä tai myrkynnielleenä? Entä mikä hinta sillä, että päätöksentekijämme nostavat esiin kriisiä kriisin perään? Jos emme voi vaikuttaa työhömme ja elämäämme, lamaannumme ja sairastumme tai sitten tulemme aggressiivisiksi ja heittelemme polttopulloja. Millä saisimme päättäjät ymmärtämään, että juuri nyt riittää pelottelu ja tarvitsemme toiveikkuutta?
Ei enää odoteta, että Joku Muu tekisi puolestamme, vaan aktivoidutaan arjessa. Otetaan työhyvinvoinnin kehittäminen strategiseksi tavoitteeksi, millä voimme vaikuttaa organisaation tuloskuntoon, mutta myös jokaisen työntekijän arkeen. Hyvällä mielellä saamme aikaiseksi, keksimme uusia työnteon tapoja, olemme ihmisiksi ja tuemme toisiamme.
Suurimpia stressin syitä koko EU:nkin tasolla epävarmuuden ja kiireen lisäksi ovat työpaikkakiusaaminen, tuen puute ja oman roolin epäselvyys. Haaskaamme siis vähäisiä resurssejamme jonnin joutavaa kuten siihen, ettemme ole ihmisiksi toisillemme.
Korjataan yksi asia kerrallaan!
Tutkimustietoa on maamme pullollaan, yhtään ainoata tutkimusta ei enää tarvitse käynnistää aiheesta. Työpaikalla voidaan yhdessä pohtia, mikä lisäisi työhyvinvointia. Joka kuukaudella voi olla oma teema, jota ratkotaan.
Henkilökohtaisestikin voit aktivoitua.
- Pysähdy ja anna aikaa ajatuksille
Juna oli reippaasti myöhässä luentokeikalle lähtiessä, niinpä minulla oli aikaa tuijottaa asfalttia. Hiekoitussepelin seasta säteili jotain: nostin sen ylös: iso timantti nurinniskoin! Aitoko, tuskin? Se alkoi hehkua auringosta kämmenelläni ja valaista päivääni. Elämä tarjoaa timantteja, jos on aikaa katsoa ja kykyä erottaa niitä arjesta. Siispä kannattaa välillä pysähtyä, koska siten havaitsemme positiiviset poikkeamat.
- Unelmoi
Unelmat tekevät elämästä elämisen arvoisen. ”En ole koskaan osannut laulaa, vaikka lapsena aina rallattelin ja olen pitänyt musiikista, kertoi eräs käräjäoikeuden rouva”, kun tivasin osanottajilta tähtihetkiä luennon alussa. Hän ei liikutukseltaan meinannut pystyä puhumaan. ”Tätikin sanoi ääneen, tuo tyttö ei osaa laulaa. Olen kuitenkin aina haaveillut Sibelius-viulukilpailun päätöskonsertista paikan päällä. Nyt olin siellä.” Päiväunelmoinnin sanotaan olevan jopa onnellisuuden yksi ehto: silloin kestää ikävääkin tekemistä, kun pystyy ajatuksissaan irrottautumaan pilviin. Kysytään kavereiltakin, minkälaisia tähtihetkiä heillä on ollut.
- Keksi vastoinkäymisille uusi tulkinta
Vastoinkäymisiä voi tulkita uudella tavalla. ”Kun sain tiedon irtisanomisestani, ensimmäinen ajatukseni oli että nyt pääsen tutkailemaan itseäni. Olenko sama ihminen ilman työtä? Toki huolta aiheuttivat myös ajatukset; mitä nyt teen, löydänkö uuden työn vai kouluttaudunko, mitä tulevaisuudessa haluan tehdä ja mihin asioihin haluan vaikuttaa?” kertoi strategisen työhyvinvoinnin johtamisen koulutukseen osallistunut it-alalla jo pitkään työskennellyt.
Hänen tyttärensä leipoi entisille työkavereille täytekakun, joka sai koristeekseen korkosaappaan. Onnenpotku? Irtisanomista tulikin hänelle mahdollisuus oppia tuntemaan itseään ja suuntautua uudelle alueelle.
– Se, että oliko kakku oikeassa on ihan vain omasta itsestäni kiinni! tämä kirjoitti harjoitustyössään. Totta: hän on juuri aloittanut uudessa työpaikassa, mikä tuntuu tosi mahtavalta. Se oli siis onnenpotku.
- Ole aktiivinen, älä odota Jotakin Muuta
Olin opettamassa it-alan projektipäälliköille ihmisten johtamisen taitoja. Ilma oli sakeana ahdistusta ja epätoivoa. Irtisanomisuhkaa, puhumisen pelkoa, ei unettomuutta, yhdellä ainoana harrastuksena nukkuminen, kun muuta ei ehtinyt. Eräs mies, joka oli ulkoistettu jo toiseen firmaan, paljastui olevan kotikylästäni kotoisin. Myöhemmin sain tietää hänen vaimoltaan, että seuraava ulkoistus oli työttömäksi.
Jokusen vuoden hän ehti olla kotona, vaimonsa palkalla. Televisioissa oli sitten iltana yhtenä jonkun it-alan yrityksen toimitusjohtaja valittanut, että piti palkata ulkomailta osaaja, koska Suomesta ei löydy sen alan taitajaa. Tuttavani päivitti Linderin profiilinsa. Parin tunnin kuluttua hänelle soitettiin ja vielä samalla viikolla testattiin. Hän on nyt onnellinen työpaikan saaja, vaikka se paikka onkin Espoossa.
Marja-Liisa Manka FT, YTM Toimitusjohtaja, Docendum Oy Työhyvinvoinnin johtamisen dosentti, Johtamiskorkeakoulu, Tampereen yliopisto