fbpx

Work goes happy

Blogit

Exit reaktiivisuudelle – ovi myötätuntoon

Voitko olla yhtä aikaa kielteinen ja myötätuntoinen? Tuntuuko siltä, että kuminauhaa on venytetty molemmista päistä? Pienet ja arkiset asiat, joille emme aikaisemmin antaneet arvoa, saattavat nyt tuntua merkityksellisiltä ja turvallisilta, tukeudut niihin. Tai ne samat pienet asiat triggeröivät muistijäljen, vertaat ja muistelet mennyttä. Ärsytyskynnys on madaltanut ja reagoit asioihin ja tilanteisiin vahvasti. Työstä ja työelämästä on tullut näköalatonta puurtamista. Kestokyky on ääriasennossa ja kuminauha venyy.

Haasteemme ajassa – haasteemme arjessa

Mitä ajattelet tulevaisuudesta? Sitran tulevaisuusbarometrin mukaan, suhtautumisemme tulevaisuuteen on pysynyt samana koronasta huolimatta. Jos näemme vain esteitä ja ongelmia, emmekä näe mahdollisuuksia, osa toimintakyvystämme ja potentiaalistamme jää käyttämättä. Voimme henkilökohtaisilla valinnoilla vaikuttaa tulevaisuuteen. Tässä artikkelissa avaamme sinulle kolme ovea myötätuntoon.

Vastalääkettä reaktiivisuudelle

Reaktiivisuuden vastalääkkeenä toimii myötätuntoisuus. Myötätuntoisuus on kolmivaiheinen prosessi: kyky samaistua toisen sisäiseen tilaan, altruistinen eli epäitsekäs halu auttaa ja auttamiseen liittyvät teot.

Myötätuntoisuus on aktiivinen tila, jossa samaistumisen ja reagoimisen sijaan haemme ratkaisuja.  

Myötätuntoinen ihminen kykenee asettumaan toisen ihmisen asemaan ja tunnistaa esimerkiksi toisen riittämättömyyden, epätoivon tai kärsimyksen. Hän ei tee päätelmiä, eikä jaa tuomioita, omien reaktiivisten kaavojensa pohjalta. Hän kykenee tuntemaan ja ymmärtämään toisen sisäisen tilan.

Toisen saappaisiin astumisen taito on ensimmäinen myötätunnon aste, mutta myötätuntoisuus ei tarkoita vain samaistumista toisen kärsimykseen.

Maailman onnellisin ihminen

Myötätuntoisuus näkyy aivokuvanteissa eri aivoalueilla kuin samaistuminen toisen kärsimykseen, joka  pitkittyessään vie voimavaroja.

Tämän eron havaitsi Max Planck Instituutin tutkija, neurologi Tania Singer, kun hän kuvansi Matthieu Ricardin aivoja myötätuntoisuutta koskevassa tutkimuksessaan.

Matthieu Ricard on ranskalainen biologi, kirjailija ja budhhalainen munkki, jolla on takanaan kymmeniä tuhansia tunteja meditaatioharjoitusta. Hän omaa poikkeuksellisen myötätuntoiset aivot ja häntä kutsutaankin maailman onnellisemmaksi ihmiseksi.

Myötätuntoisuus aivokuvanteissa

Tutkiessaan myötätuntoisuuden ilmenemistä Ricardin aivokuvanteissa Singer havaitsi mielenkiintoisen ilmiön, joka ei sopinut hänen sen hetkiseen tukimushypoteesiinsa.

”Mitä ihmettä sinä teet”, Singer kysyi Matthieu Ricardilta kesken fMri-kuvantamisen. ”Keskityn myötätuntoisuuteen”, Ricard vastasi.

Ricardille oli näytetty kärsivien ihmisten kuvia ja traagisia tapahtumia ja samalla tutkittiin, mitä hänen aivoissaan tapahtuu. Antaessaan Richardille ohjeen keskittyä samalla myötätuntoisuuteen, Ricardin aivoissa aktivoituivat eri alueet kuin Singerin empaattisuustutkimuksissa oli aiemmin havaittu.

Tämän tutkimuksen tuloksena saatiin selville, että myötätuntoisuuteen liittyy taito irrottautua samaistumisesta. Myötätunnon prosessiin liittyy epäitsekäs halu auttaa toinen ulos kärsimyksestä ja vielä kolmantena auttamiseen liittyvä toiminta.

Auttamisen motiivit näkyvät myös aivokuvanteissa. Myötätuntoisuus liittyy altruistiseen auttamiseen. Autetaan, koska toinen tarvitsee apua. Tämä aktivoit tiettyjä aivokuoren alueita, joita hyvesignalointi tai muut itsekkäät auttamisen motiivit eivät aktivoi.

Kokeile myötätuntokävelyä

Lähde kävelemään ulos lähipuistoon tai paikkaan, missä voit kohdata ihmisiä. Kävellessä kohtaa jokainen vastaantulija myötätuntoisella ajatuksella. Sinun ei tarvitse miettiä ajatusta etukäteen, usein se tulee mieleen juuri ennen kohtaamista. Voit toivottaa hänelle esimerkiksi terveyttä tai onnellisuutta.

Tämä harjoitus toimii ja on hauska seurata erilaisia reaktioita, mitä ajatuksesi synnyttää vastaantulijassa. Usein lapset katsovat sinua suoraan silmiin, jäävät paikoilleen seisomaan tai katsovat perääsi. Koira voi pysähtyä ja alkaa seuraamaan sinua. Vanhusten kasvoille tulee kohdatessa usein hymy.

Myötätunto kasvattaa ympärilleen hyvää energiaa, joka tuo paremman mielen sinulle ja toiselle henkilölle.

On hyvä oppia tunnistamaan ne tilanteet, joissa kielteisyys nousee pintaan. Tiedostamisen kautta voit valita parempia hyvinvointia ja vuorovaikutusta tukevia ajatuksia ja tunteita.

Tämän artikkelin kirjoittivat: Heljä Ora ja Teila Tanner-Heikkilä.

 

 

Kirjoittaja

Heljä Ora ja Teila Tanner-Heikkilä,