Employee experience – työnteon kokemus vaikuttaa yrityksen puskaradio-imagoon
Julkaistu: 21.3.2019 klo 06:00
Jari Tervo kirjoitti kolumnissaan (HS 17.3.2019) satiirisesti siitä kuinka faktat nykypäivän politiikassa korvataan sillä miten asiat koetaan. Vaikka kokeminen onkin irvailun kohde, on kyse syvemmästä asiasta. Se, miten koemme asioita vaikuttaa siihen, miten valitsemme toimia. Ja se muuttaa maailmaa.
Kokemus syntyy monista tiedonjyväsistä, joita kehomme meille välittää. Niistä mieli järjestää jonkun loppupäätelmän, joka on se kokemus. Aika randomia ja epätarkkaa. Ja kuitenkin tämän, vain löyhästi faktoihin perustuvan päätelmäketjun tuloksena me päätämme, miten toimimme tai jätämme toimimatta. Sillä on vaikutus oman itsen lisäksi ympäristöön. Jos esimerkiksi ihmisillä on jostain yrityksestä huono kokemus ja fiilis, yrityksessä ruvetaan sukkelasti toimiin tilanteen parantamiseksi.
Kokemus on siis aika iso asia, vaikka onkin perin mielivaltainen ja helposti vaikutukselle altistuva.
Kokemiseen voi onneksi vaikuttaa. Se on itseasiassa kyky, josta voi tehdä taitolajin. Muotoilemalla ajatteluaan voi johdattaa kokemista itselle mieluisaan suuntaan. Voi valita millaisia virikkeitä mieleensä kerää ja miten ajattelee. Siitä syntyy sinun maailmasi. Onko lasisi puoliksi tyhjä vai puoliksi täysi? Sinä päätät!
Työ vie ison osan ajasta, se on osa elämää. Jos rakennan elämäni niinkuin koen parhaaksi, työn pitää kuulua siihen samaan yhtälöön. Ihmiset yleensä haluavat onnellisuutta ja hyvää olemista. Että on mukava olla. Se ei tarkoita tylsämielistä löhöilyä, vaan aikaansaamista, kehittymistä – ja onnistumista. Elämällä on merkitys, kokee kuuluvansa tähän maailmaan, tähän laumaan.
Miten sitten kymmenet tai sadat erilaiset maailmat saadaan kohtaamaan työyhteisössä ja antamaan kaikille eväät oman maailmansa toteuttamiseen? Vaikka ajatus tuntuu mammuttimaiselta, se tapahtuu lopulta aika yksinkertaisesti. Ihmisen, yksilön kautta.
Kun yksilöille annetaan oikeat keinot ja oppi niiden käyttämiseen, he tekevät sen itse.
Miksi? Siksi että siitä tulee hyvä fiilis ja saa tehdä työstään ja työpaikastaan oman. Sen jossa voi olla oma itsensä, vahvana, rennon rohkeana ja luovan vapaasti ajattelevana toimijana.
Miten siihen päästään? Tarvitaan kykyä löytää ja rakentaa oikeat palaset täydelliseen maailmaansa ja siinä olemiseen. Olo on nautittava silloin kun on kokonainen. Keho ja mieli ovat synkassa samalla tajuudella ja osaa käyttää luovuuttaan arjen rikastajana. On kuin röntgenkatseinen Superman tai tarkkakatseinen taivaalla liitävä haukka valmiina syöksymään – rohkeasti onnistumaan ravinnonhankinnassaan, omassa työssään. On itsevarma, kevyt olo. Pystyy mihin vain. Kaikki sujuu, elämä hymyilee ja aurinko paistaa juuri sopivasti. Kaikki on tasapainossa juuri oikein mittasuhtein.
Kun ryhmä tällaisia ihmisiä pannaan yhteen, syntyy tulosta.
Syntyy myös innovatiivisuutta hönkäilevä, poreileva ja pöhisevä työn ilmapiiri. Se luo yrityksen imagoa ja mainetta. Tekee siitä edelläkävijän. Juuri sellaisen, joka hunajan tavoin houkuttaa parhaat tekijät luokseen. Miksi? Koska se koetaan niin!
Rea Pihlasviita, Avantgarde Akatemia