”Lunta sataa kaikkien tupaan”, kun on kyse mielenterveydestä työelämässä
Julkaistu: 9.9.2019 klo 06:00
Tapaan työni kautta paljon ihmisiä erilaisissa työpaikoissa ja työtehtävissä. Viimeisten vuosien vakiintuneimmat puheenaiheet ovat olleet muutokset työpaikoilla, työtä ei enää ehdi tehdä kunnolla tai omien työtehtävien hahmottaminen on vaikeaa. Nämä seikat konkretisoituvat usein siinä, ettei yhteisiä kahvitaukoja ehditä pitää, työnteko keskeytyy jatkuvasti, ilmapiiri on negatiivinen tai raskas eikä yhteistä naurua kuulu. Harvoin kukaan laittaa minulle sähköpostia ja kirjoittaa, että tuletko Sanna tsemppaamaan meitä vieläkin parempaan suoritukseen! Miksi ei? Onko kyseessä vain kuuluisa näkökulman vaihtamisen puute? Vai ollaanko me suomalaiset nyt lähtökohtaisesti negatiivisuuteen taipuvaisia? Yksiselitteistä vastausta ei varmasti ole kenelläkään.
Omat havaintoni tukevat näkemystä, että työelämä ja ihmisten muu elämä ovat kokeneet ison muutoksen.Työelämä on jakaantunut kahdenlaiseen maailmaan. Meillä on edelleen paljon työtehtäviä, jotka ovat tuttuja ja turvallisia ja joihin on helppo löytää ratkaisut aiemmin opitun perusteella. Meillä on myös paljon uusia työtehtäviä, joissa esiin nousevat ongelmat ovat kaikille uusia eikä valmiita ratkaisuja ole kenelläkään. Ratkaisuja on lähdettävä yhdessä etsimään.
Ihmisten muu elämä, joka tapahtuu työn ulkopuolella, on myös ikään kuin jakaantunut kahteen erilaiseen maailmaan. Siellä on henkilöitä, joiden vapaa-aika on antoisaa, palauttavaa ja sosiaaliset suhteet ovat kunnossa. Sitten siellä on henkilöitä, joiden vapaa-aika on vähän kuin toinen työ. Näiden ihmisten elämässä voi olla murheita, sairautta, taloushuolia ja stressiä. Elämää leimaa jatkuva hälytysvalmiudessa oleminen, vähän kuin töissä välillä.
Harvoinhan kenenkään työ- tai elämäntilanne on kuitenkaan puhtaasti näin kaksijakoinen. Jokaisella meillä on tilanteita, jolloin tuntuu, että asiat sujuvat ja elämä niin sanotusti hymyilee. Samoin on myös tilanteita, jolloin tuntuu, ettei valoa tunnelin päässä ole näkyvissä. Erityisen raskaaksi asiat tulevat silloin, kun tulee tunne, että työssä ja muussa elämässä on vain haastavia ja raskaita asioita. Tällainen tilanne voi syntyä esimerkiksi silloin, jos organisaatiomuutoksessa työtehtävät lisääntyvät, ja samanaikaisesti henkilö joutuu kantamaan huolta sairastuneesta läheisestä.
Nämä ovat tilanteita, joissa voi olla riski sille, että meidän mielenterveytemme heikkenee. Kuulostaako pelottavalta? Ei hätää, tämä on täysin normaali ja luonnollinen reaktio silloin, kun monesta suunnasta tulee niin sanotusti lunta tupaan! Tosiasia on, että kaikkien tupaan sitä lunta tulee aika ajoin! Joskus sitä sataa pikkuhiljaa pidemmän aikaa ja välillä tulee oikein kunnon pyry. Jos uskallamme yhdessä ravistella, tällä somen valtakaudella, illuusiota, että naapurin tontille ei koskaan pyrytä, niin teemme varmasti meidän kaikkien lumenluonnista helpompaa eikä sitä tarvitse tehdä salaa!
Sanna Miettinen
HK, työnohjaaja STOry, psykiatrinen sairaanhoitaja, työhyvinvointipalvelujen johtaja
Treili Oy
Sannan kollega, työhyvinvoinnin ja kriisityön asiantuntija Johanna Vilppola Treili Oy:stä luennoi Tampereen Work goes happy -tapahtumassa Varalan urheiluopistolla 4.10. Hänen luentoaan ja tapahtuman lavaohjelmaa voi seurata myös etänä, #unelmientyöpäivä:n webinaarissa. Lue Johannan blogi ”Mielenterveys, ei mun ongelma”. Treili Oy on tavattavissa myös tapahtuman messualueella.