Lomallakin voi rakentaa parempaa arkea
Julkaistu: 24.7.2020 klo 07:00
Minulla on tapana pitää, oma henkilökohtainen, kehityskeskustelu aina kesälomien aikana. Jotenkin laittaessani jo perinteekseni (perinne alkoi jo vuonna 1986 ja tämä on siis jo 34. lomahattu) tulleen uuden lomahatun päähäni, vapautuu myös mieleni avarampaan, levollisempaan asentoon.
Teen toki erilaisia ”pit stoppeja” arjenkin keskellä. Joskus pidempiä ja joskus vain lyhyitä tuumaustaukoja. Työni tauottaminen onkin ollut minulle aina tärkeää. Olen myös oppinut sen, että ainakaan omalla kohdallani ne eivät vie minulta aikaa yhdeltäkään työtehtävältä. Päinvastoin. Usein ne tuovat tekemiseen vain uutta pontta. Lähes aina ne synnyttävät uusia ideoita ja parempia keinoja ongelmien ratkaisemiseen ja näin sitä aikaa sitten säästyykin.
Ensimmäisinä lomapäivinä tai viikkoina pyrin usein irtautumaan työstäni lähes totaalisesti. Aina se ei onnistu ja aina se ei ole edes tarpeen. Näiden usein täysin ohjelmattomien päivien jälkeen alkavat mieleeni kuitenkin pulpahdella entistä useammin myös arkiset asiat. Mitä tuli tänä keväänä tehtyä, miten se tuli tehtyä, kenen kanssa asioita tuli tehtyä. Menivätkö asiat niin kuin olisin tahtonut ja toivonut? Mikä toimi ja mikä ei. Mihin tehtäviin, asioihin, ihmisiin tulisi suunnata enemmän energiaa, aikaa ja resursseja ja mitä kaikkea kannattaisi kenties karsia kokonaan kalenteristani pois. Usein pohdin paljon myös sitä, mitä uutta tuli opittua ja mitä vanhaa voisin ainakin aloittaa poistaa mindsetistäni. Sillä pinttyneitä ajatusmalleja ja tekemisen moodeja lienee meillä kaikilla. Usein niistä irti päästäminen ei olekaan niin helppoa kuin luulisi. Vähän kuin pitkään tupakoinut lopettaisi tapansa tuprutella aivan yhtäkkiä.
Minulle nämä loman väljyydessä tehdyt henkilökohtaiset, syvällisemmät kehityskeskustelut ovat aivan loistava tapa puhdistaa pöytä ja mieli menneestä ja siten vapauttaa tie ja mieleni kohti alkavaa syksyä.
Tiedän, että moni on sitä mieltä, että lomilla tulisi kokonaan irtautua työstä ja arjesta, mutta minulle lomat ovat myös mahdollisuus rakentaa ja kehitellä itselleni parempaa arkea. Lomilla me olemme vain ajoittain, mutta arki on se, minkä keskellä toimimme suurimman osan ajastamme.
”Kaukaa voi nähdä lähemmäs ja kirkkaammin” on ollut aina yksi motoistani. Tutuista maisemista irtautuminen on juuri minulle oiva tapa tehostaa tätä. Se auttaa lähes aina myös omien ajatusten avartamista.
On myös sangen opettavaista katsella tietoisesti maailman menoa ulkona omista kuplista ja uusista näkökulmista.
Kaipaisin työelämäänkin entistä enemmän monimuotoisuutta ja lisää tilaa erilaisuudelle. Se voi toki ajoittain tuoda mukanaan konflikteja, koska niiden edessä joutuu laittamaan likoon ja puntariin omat, itsesuojelevaa turvaa tuovat itsestäänselvyydet.
Monimuotoisuuden mukanaan tuoma uusien ajatusmallien ja näkökulmien rikkaus on kuitenkin niin suuri voimavara, että sitä kohti tulisi edetä.
Itsestäänselvyyksiä kun ei oikeastaan ole edes olemassa. Ne ovat vain ajatusmalleja, jotka ovat, tai jotka olemme liimanneet päihimme.
Näkökulmien ja perspektiivin muutos tuo itselleni aina uusia avaimia arkeeni.
Oman kehityskeskusteluni olen nyt tällä lomalla tehnyt. Moniin mieltäni askarruttaviin asioihin olen vastaukseni löytänyt. Joihinkin en. Ehkä vastaukset ja ratkaisut niihin eivät vielä olleet kypsiä ja voivat toisaalta kypsyä ja avautua siellä arjessakin. Myös kosolti uusia ideoita on syntynyt ja pikkuhiljaa alankin tuntea halua päästä takaisin työmaalle toteuttamaan niitä.
Se on hyvä, sillä tiedän, että akkuni ovat jo nyt hyvin ladattuja.
Ensi viikolla aion täyttää vielä kaikki varavirtalähteetkin.
Niitä tarvitaan, sillä syksy on täynnä kysymysmerkkejä ja aivan uusia, paljon itsestä riippumattomia, haasteita.
Niiden kohtaamiseen tarvitaan kaikki voimavarat käyttöön.
Jyri Kansikas, toimitusjohtaja, Work goes happy