fbpx

Work goes happy

Blogit

Miten helposti hoitaa etätyön ergonomia kuntoon

Tässä ollaan oltu viimeiset 20 vuotta tuomassa, ja kehittämässä vaikka minkälaisia ratkaisuja erilaisiin tietokonetyön aiheuttamiin ongelmiin. 1980-luvulla ergonomiset apuvälineet alkoivat näkyä, ja tarjonta lähtikin hyvin nopeasti nousuun. Ennen hankittiin apuvälineitä lähes aina pelkästään kun työntekijällä oli todettu oireet ja sairauslomapäiviä jo takana. Nykypäivänä tehdään asiat toisin. Työterveysalan ammattilaisten suosittelemat tuotteet ja ratkaisut ovat hyvinkin tärkeässä roolissa, mutta ne hankitaan nyt ennaltaehkäisyyn. Nyt vuonna 2019 useasti ergonomiaan panostetaan jo ennaltaehkäisevästi, jotta tietokoneen kanssa työskenneltäessä vältyttäisiin huonolta ergonomialta ja sen aiheuttamilta sairauslomilta. Nyt on jo ilo huomata, että ongelmaan on tartuttu. UKK instituutti on tehnyt laskelmia, joissa todetaan että liikkumattomuuden hinta on jo yli 2 miljardia. Myös Työterveyslaitos on selvittänyt, että 1 €:n investointi parempaan ergonomiaan tuo sen 6-kertaisena takaisin. Nämä jos mitkään kertovat, että nyt on hyvä syy tehdä jotain ennen kuin tulee ongelmia, koska todetusti ennaltaehkäisy säästää.

Haasteitakin on. Työergonomiaa parantavia investointeja tehdään nyt enemmän kuin koskaan, mutta valitettavan usein voidaan todeta, että investoinnit ovat käyttämättä. Hyvä esimerkki mielestäni on paljon puhuttu istumisen vaarallisuus. Tutkitusti on todistettu että yli 30 minuutin yhtäjaksoinen istuminen on vaarallista, ja tämän johdosta yritys hankkii työntekijöilleen sähköisesti säädettävät työpöydät. Tässä vaiheessa valitettavan usein yritys ajattelee että ergonomia on nyt hoidettu. Fakta kuitenkin on että, kun henkilökunta nostaa pöydät ylös, niin he huomaavat että on epämukavaa seistä kovalla lattialla. Tämän seurauksena ollaan nopeasti takaisin tilanteessa, jossa lähes kaikki jatkavat istumista entiseen tapaan.

Tärkeää olisi, että investoinnit saataisiin aktivoitua. Tässä tapauksessa ratkaistaan epämukava seisominen tuomalla jalkojen alle joustava Gymba aktivointilauta. Gymba on elastinen seisoma-alusta, joka aktivoi seisomista ja samalla tekee työnteosta terveysliikuntaa. Tässä hyvä esimerkki, jossa vähennämme liikkumattomuusongelmaa, säädettävien pöytien hankinta tulee aktiiviseen käyttöön, investoinnit tuottavat haluttua tulosta, henkilökunta voi paremmin ja ovat tehokkaampia. Työntekokin on muuttunut ja mielestäni on hieno todeta, että monessa yrityksessä on jo mahdollistettu etätyö niille, joilla työtehtävät antavat siihen mahdollisuuden. Etätyön on huomattu olevan tehokkaampaa, koska ei ole yhtä paljon häiritseviä tekijöitä kuin konttorilla. Lisäksi säästyy työmatkoihin menevä aika ja samalla pienenee hiilijalanjälki. Etäyössä on paljon hyvää, mutta siinäkin on omat haasteensa. Konkreettinen ongelma on työolojen ergonomia. Työnantaja mahdollistaa etätyön henkilökunnalle, mutta ei hanki asianmukaisia työvälineitä. Tämä johtuu siitä, ettei ratkaisuja ole aikaisemmin ollut tarjolla. Nyt olemme terveysalan ammattilaisten kanssa kartoittaneet tilannetta ja tuoneet tähän ratkaisun nimeltään GetUpDesk Light. Ergonomiaa parantava etätyönratkaisu, millä keittiö- tai sohvapöydästä tehdään helposti seisomatyöpiste.

Maailma muuttuu. Ja kun yksi ongelma on ratkaistu niin toinen koputtaa jo ovea. Sehän tässä työssä onkin mielenkiintoista, kun voimme ratkaista hyvinvointiin liittyviä haasteita. Me ErgoFinland Oy:ssä tahdomme auttaa ihmisiä olemaan aktiivisia töissä, koska liike on se lääke. Mahdollistamalla terveellisen liikkeen töitä tehdessä, olkoon se sitten toimistolla tai etätöissä niin tiedämme, että näillä ratkaisuilla on todetusti paljon terveysvaikutuksia, jotka näkyvät työtehossa / tuloksissa ja työhyvinvoinnissa.

Kim Lönnqvist, toimitusjohtaja, ErgoFinland Oy

Kirjoittaja

Kim Lönnqvist, Toimitusjohtaja, ErgoFinland Oy