fbpx

Work goes happy

Blogit

Onko (työ)elämästä leikki kaukana?

Pitkä työviikko ja stressi lisäävät vaaraa masentua, kirjoittaa Hesari (12.4.2018). Koska masennus on lisääntynyt työelämässä, Suomen Akatemia selvitti, miksi mielenterveydestä on tullut niin keskeinen tekijä suomalaisessa työelämässä.

Ylipitkää työviikkoa tehneillä on suurempi vaara masentua kuin niillä, jotka tekevät tavanomaista työviikkoa. Tämä selvisi kansainvälisen IPD Work -verkoston laajassa meta-analyysissa. Helsingin yliopiston ja Työterveyslaitoksen professorin Mika Kivimäen johtama verkosto veti yhteen kahdeksassa Euroopan maassa saatuja toistaiseksi julkaisemattomia tuloksia lähes 200 000 ihmisestä.

Työstressi on myös yksi masennuksen vaaran lisääjä.

Toki taustalla on monia tekijöitä työelämästä kotiasioihin ja ihmissuhteista periytyviin tekijöihin.

Stressiä tuottaa kiire, kova paine sekä kokemus, ettei voi hallita työtään eikä vaikuttaa siihen, mitä työssä tapahtuu”,

kuvaa Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Marianna Virtanen.

Miten sitten kitkeä kiire tai edes osa siitä omassa työssä?

Maarika Mayryn, Jaana Tuomilan ja Tuomo Meretniemen juuri ilmestynyt Hoppu on hanurista – 12 askelta kiireen kitkemiseen antaa selkeitä vastauksia. Kahteen virkkeeseen typistettynä viesti on tässä:

”Ainoaa tie muutokseen on tekojen tie. On hulluutta ajatella, että muutos toteutuisi, jos jatkamme asioita samalla tavalla kuin aina ennenkin.”

Kirjoittajat uskovat, että yksinkertaiset asiat toimivat parhaiten ja että elämässä pitää uskaltaa hypätä syvään veteen.

Uskon yksinkertaisiin asioihin. Kiireen keskellä to do -listat tuovat minulle hallinnan tunteen, samoin siivottu pöytä. Hyvältä tuntuu myös saada rutiinit rullaamaan, esimerkiksi odottavat laskut maksuun. Itse kiirekin tuntuu hyvältä, ellei se ole pysyvä olotila, – ja jos sen tuottamista tuloksista voi olla ylpeä ja iloinen.

Hallinnan tunne ei aina ole omissa näpeissä. Hoppu on hanurista -kirjan parasta antia ja vertaistukea ovat aidot sitaatit. Niissä työelämä näyttää kyllä myös karmeamman puolensa.

Moni tekee pitkiä päiviä; osa innosta, osa pakosta, osa jatkuvasti, osa väliaikaisesti. Paljon tekee ja paljon jaksaa, jos uskoo siihen mitä tekee.

Mutta jos usko on mennyt, niin silloin ainakin kannattaisi noudattaa Mayryn, Tuomilan ja Meretniemen ohjetta hypätä syvään veteen. Kyllä se kantaa! Tuleen ei pidä jäädä makaamaan.

Eija Seppänen, Work goes happy

 

Kirjoittaja

,