Ääni on kehon instrumentti. Pidä se vireessä
Julkaistu: 9.2.2018 klo 06:15
”Ääni ei kestä, ääni käheytyy, ääni ei palaudu, en jaksa puhua enää kotona, ääni häviää kokonaan”. Näin kuvailivat Helsingin kaupungin Suojele ääntäsi-Säilytä työkykysi hankkeeseen osallistuneet leikkipuistontyöntekijät ääneen liittyviä ongelmia. Eikä ihme, sillä puhetyöntekijällä äänihuulet värähtelevät keskimäärin miljoona kertaa päivässä ja niin kuin kaikki lihakset myös äänihuulet väsyvät. Hankkeen tulokset olivat kuitenkin hyvin positiivisia. Äänenhuolto ennaltaehkäisee ääniongelmia, auttaa jo syntyneiden haavereiden paranemisessa ja saa työntekijät voimaan kokonaisvaltaisesti paremmin työssä ja vapaa-ajalla. Lämmittelemällä äänihuulia ja treenaamalla syvähengitystä on helpompi puhua.
Ellei ole töissä hiljaisuuden luostarissa tai tutkijana kammarissa, ääni on työväline kaikki käyttävät. Ääntä tarvitaan niin myyntityössä, asiakaspalvelussa, neuvotteluissa, esiintyessä, puhuessa perheelle ja ystäville. Siis kaikissa vuorovaikutustilanteissa. Mutta kuinka tietoisia olemme, siitä miten ääni heijastelee vireystilaamme tai minkälaista tunne-energiaa välitämme äänen kautta? Entä tiedämmekö miten kahvi ja vesi vaikuttavat äänentuottoon?
Äänitreenillä kasvatat karismaa, huutaminen voi virkistää
Se miten puhut ja minkälaiselle äänellä, on selvästi yhteydessä siihen, minkälainen ihminen olet ja miten voit. Energinen ääni kuulostaa kirkkaammalta ja miellyttävämmältä kuin väsynyt, nariseva ääni. Vokologian tutkimusten mukaan esimerkiksi matala ääni yhdistetään vakuuttavuuteen, kun taas korkea ääni yhdistetään haavoittuneisuuteen. Naisilla on tutkitusti enemmän ääniongelmia kuin miehillä, sillä naisilla on tapana nostaa kurkunpäätä puhuessa voimakkaasti ja näin ollen äänestä tulee kireä. Tallainen hyperfunktionaalinen ääni rasittaa kurkunpäätä. Kun opetan voimakasta ääntä, opetan samalla matalan äänen tuottoa, sillä se rentouttaa kurkunpäätä. Monille naisille ja miksei miehillekin oikeanlainen huutotekniikka, jossa pallea on tukena, vapauttaa energiaa kehossa ja näin ollen usein pelkkä äänen voimistaminen on hyvin virkistävä kokemus.
Miltä tuntuisi tutustua omaan ääneen ja hyväksyä se? Äänen piirteet saattavat olla jäänteitä opituista malleista jo lapsuudesta. Jos esimerkiksi lapsi tottuu puhumaan hiljaisella äänellä, saattaa hän toistaa tätä mallia myös aikuisena. Hankkeeseen osallistuneet leikkipuistontyöntekijät kertoivat, että oman äänen kuunteleminen oli ääniharjoituksia tehdessä muuttunut helpommaksi, ja että ääni, joka oli saattanut kuulostaa vuosia rumalta, kuulostikin lopulta miellyttävältä. Eräs asiakkaani yllättyi siitä, miten voimakkaasti hän pystyi puhumaan muutaman hypyn jälkeen ja toinen kertoi liikuttuneena, miten hänestä oli ihana laulaa, kun kukaan ei ollut arvostelemassa hänen ääntä ja laulua. Äänen hyväksyminen on selvästi yhteydessä itsetunnon kohoamiseen.
Äänitreenillä kasvatat myös karismaa. Karismasta usein kuvitellaan, että se olisi jotain sisäsyntyistä, mystistä voimaa, joka joillain ihmisillä vain on ja toisilla ei. Väitän, että kaikki voivat opetella karismaattista viestintää. Karismaa kannattaa kehittää harjoittelemalla läsnäoloa, kuuntelua, ryhtiä, ääntä, sanatonta viestintää ja puhetaitoja. Kun puhuja on hyväksynyt itsensä ja äänensä, hän säteilee karismaa.
On aika mennä kohti tunteita
Viisas Aristoteles mainitsi jo aikoinaan, että hyvä puhuja hallitsee eetoksen (uskottavuus), paatoksen (tunne) ja loogoksen (järki) Suomalainen kulttuuri on tunnetusti hyvin asiakeskeinen. Pelkkä loogos ei kuitenkaan enää riitä. On aika astua tutkimaan miten ääneen ja vuorovaikutukseen voisi tuoda enemmän paatosta eli tunnetta. Miltä kuulostaa innostuneen esimiehen tai tyytyväisen asiakkaan ääni? Tai mikä merkitys on piristävällä small-talkilla tai lämpimällä katsekontaktilla? Entä miten viesti sisältö muuttuu, jos äänenpaino muuttuu? Tietoisuus omasta äänestä, kehosta ja mielestä tekee meistä parempia puhujia, vuorovaikuttajia. Kutsun sinut tutustumis- ja kuulostelu matkalle omaan ääneen ja tunteisiin kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Sara Rouvinen
Puheviestinnän FM, vokologi, näyttelijä, laulaja. Esiintymistaidon ja äänenkäytön valmentaja
Sanabox Oy
Work Goes Happy Helsinki 15.3.2018, Happy Human Hour workshop