#50onplussaa
Julkaistu: 22.1.2018 klo 06:27
Jos joku sanoo tehneensä 30-vuotta samoja hommia, on parasta poistaa varmistin. Hemmo on ehkä vähän jämähtänyt. Noh – asia ei tietenkään ole ihan yksinkertainen. Nimike voi olla sama, mutta tehtävä jotain ihan muuta. Edes bussikuskin työ ei ole entisellään. Tämän totesi sukulaiseni, joka vielä reilusti yli 80-vuotiaana ajaa linja-autoa. Ajohomma onnistuu, mutta rahastuslaitteet ovat sen verran monimutkaisia, että vuorossa ollessaan hän mieluummin tarjoaisi ilmaiset kyydit.
Ikä on kimurantti juttu. Ensin sitä on liian vähän, lyhyen aikaa sopivasti ja tosi kauan ihan liikaa.
Vuonna 2016 keskimääräinen eläkkeellesiirtymisikä Suomessa oli 61,1 vuotta. Vuonna 2017 toteutetun eläkeuudistuksen seurauksena työpaikoilla on aiempaa enemmän ikääntyviä työntekijöitä, ja tänä vuonna 50-vuotta täyttäneiden tavoite-eläkeikä on 67,5 vuotta! Se on tavattomasti enemmän vuosia kuin mikä tilanne on tänään.
Helposti tähän ikääntyvään jengiin liitetään myös ennakko-oletuksia: ongelmia motivaatiossa, oppimisessa ja työkyvyssä. Työnantaja on huolissaan tuottavuudesta, kilpailukyvystä, poissaoloista ja usein myös imagostaan.
Kun väki kuitenkin vanhenee, niin miten tämä ikäongelma voidaan hoitaa fiksusti. Miten se on taklattu?
Hyviä esimerkkejä löytyy. Tämä on todistettu esimerkiksi Atrialla Nurmossa, jossa työntekijöitä kuntouttamalla ja työviihtyvyyttä parantamalla on saatu aikaan miljoonaluokan kustannussäästöjä. Työurat ovat pidentyneet ja sairauspoissaolot vähentynet.
Ifissä on lanseerattu Aina oikea ikä -hanke . Sen ideana on nostaa piilevät ikäasenteet pöydälle ja tuulettaa ajatusmalleja sekä parantaa hyvällä esimiestyöllä ja työntekijätaidoilla valmiuksia työskennellä koko pitenevien työurien ajan. Ifissä opittiin myös se, että jos esimies suhtautuu työntekijään seniorina, työntekijä alkaa toimia sen mukaan.
Asiantuntijatyössä hiljaista tietoa seniorilta juniorille voidaan siirtää hallitusti, vaikka vuosi tai kaksi. Näin arvokas pääoma ei kävele eläkekahvien jälkeen ulos talosta, vaan kasvaa korkoa korolle.
Johtamisen konsulttiyritys Fountain Parkissa https://www.fountainpark.fi/ työskennellessäni juniori-seniori -työparia kutsuttiin nulikka-ryppyfaktori -pariksi. Tällainen pari iski parhaiten kauppaa, sillä siinä yhdistyivät vuosikymmenten substanssiosaaminen sekä viimeisimmät teknologiset ratkaisut. Molemmat oppivat toisiltaan. Asiakaskin oppi sen lisäksi että sai, mitä tilasi ja vähän päälle.
Uudenlainen keikkatyö on myös mahdollisuus. Joiku of Life https://joikuoflife.fi/ tarjoaa eläkkeellä oleville hoitajille uudenlaisen työpaikan ja keikkatyötä joustavasti oman halun mukaan. Joiku tarjoaa hoitajille työyhteisön, jossa on tuki ja työkaverit. Asiakkaille se tarjoaa kokeneita ammattilaisia.
Samoin vastoin nykyistä valtavirtaa Heureka haki syksyllä 2016 töihin yli 70-vuotiata henkilöitä oppaiksi vanhenemisen taidosta kertovaan Dialogi ajassa -näyttelyyn https://www.etlehti.fi/blogit/geron/avainsana/9164/14056 . Hakemuksia tuli 578 ja vanhin hakija oli 93-vuotias.
Work goes Happyssa on tänä vuonna #50onplussaa sali. Haluamme tuulettaa asenteita ja piintyneitä ajatusmalleja. Jos sinulla on näkemystä, ajatusta tai kokemusta teemaan, ole yhteyksissä, sillä #50onplussaa.
Eija Seppänen
#50onplussaa-tapahtumatuottaja
viestintäkonsultti
Work goes happy
eija.seppanen@wgh.fi
+358 40 508 3645