Etäpäivä vai vapaapäivä?
Julkaistu: 9.1.2017 klo 07:49
Monilla aloilla etätyö on nykyään arkipäivää. Joillain aloilla se on jopa pääasiallinen työskentelyn muoto. Toisilla aloilla taas etätyötä vierastetaan ja veikkaisin, että lähinnä vanhentuneiden mielikuviemme takia. Myös ainakin jonkinasteinen luottamuspula on varmasti eräs keskeinen syy etätyön vierastamiseen.
Tässä pari päivää sitten törmäsin taas kommenttiin, kun puhuin kaverini kanssa illan aikatauluista: ”Sähän olit vapaapäivällä”. Olin monta kertaa sanonut aiemmin, että olen etätyössä. Harmiton lausahdus, mutta konkretisoi monien asenteen, jonka mukaan etätyö = vapaapäivä. Väärin.
Olen viime aikoina keskustellut aika paljon ihmisten kanssa, jotka tekevät etätyötä. Paljon yleisempi ongelma etätyössä työnantajan kannalta on työpäivien pituuden ja kokonaiskuormituksen valvonta kuin se, että hommat jäisivät hoitamatta.
On paljon erilaisia tehtäviä, joita ei voi tehdä etänä. Mutta on myös paljon juttuja, joissa etätyö on ainakin omalla kohdallani tehokkain työskentelyn muoto. Jos työ vaatii keskittymistä tai luovaa ajattelua, haluan minimoida keskeytykset ja häiriötekijät. Tällaiset jutut hoidan etätyössä huomattavasti tehokkaammin ja nopeammin kuin toimistolla.
Etätyössä on toki oltava pelisäännöt ja vielä parempi on, jos on tehty niin sanottu etätyösopimus. Silloin ei kenellekään pitäisi olla epäselvää, miten asia on meidän työpaikallamme sovittu hoidettavaksi.
Esimiehille sanoisin kannustuksen sanana, että valvonnan pettämistä on ihan turha pelätä. Valvonta ei kuitenkaan ole aukotonta edes työpaikalla. Jos joku on lusmuillakseen, niin kyllä hän siinä onnistuu ainakin jonkin aikaa. Enemmän kysymys on tällöin kuitenkin yksittäisen työntekijän ongelmasta, ei koko työyhteisön ongelmasta. Asia käsitellään kyseisen työntekijän ja esimiehen välillä. Koko työyhteisöä on turha rajoittaa ”potentiaalisen lusmuilumahdollisuuden” pelossa.
Etätyö on monilla aloilla nykyaikaa, 8–16 työpisteessä on kärjistetysti sanottuna keskiaikaa. Fiksusti sovittu ja toteutettu etätyö on sekä työnantajan että työntekijän etu. Se antaa mahdollisuuden sovittaa työskentelymenetelmiä kunkin työtehtävän ja tilanteen mukaan. Ei etätyö mikään mörkö ole. Eikä etäpäivä ole vapaapäivä. Joihinkin ammatteihin ja hommiin etätyö sopii, toisiin taas ei. Ei siinä sen kummempaa.
Kirjoittaja Lasse Kammonen on Työturvallisuuskeskuksen (TTK) asiantuntija, vastuualueena yksityiset palvelualat