Suomi nousuun stressiä vähentämällä!
Julkaistu: 20.4.2016 klo 07:12
“Jos yksilö päästäisi irti stressistä ja pelosta, talous voisi kääntyä nousuun”, uutisoi Aamulehti heinäkuussa 2015. Aamulehden mukaan olemme perineet esi-isiemme pedon pelon, tosin pedon sijaan pelkäämme taloudellista epäonnistumista. Hans Selye, stressitermin kehittäjä on sanonut, että kaikki tietävät, mitä stressi on, mutta kukaan ei tiedä, mitä stressi on. Joku on kuvaillut stressiä peloksi, joka on muuttunut fyysiseksi. Tiedämme, että pitkään jatkunut stressi kuormittaa kehoamme ja mieltämme. Stressi kaventaa ajattelutoimintoja ja vähentää luovuutta. Se saa meidät suhtautumaan negatiivisesti toisiin ihmisiin ja vähentää empatiakykyämme. Se sairastuttaa ja uuvuttaa.
Entäpä jos emme pelkäisi? Kuuluisan häpeätutkijan, Brené Brownin, mukaan kyky ja uskallus haavoittua mittaa eniten rohkeuttamme. Hän mukaan kaiken innovaation, luovuuden ja muutoksen synnyinpaikka on haavoittuvuus. Kun uskallat haavoittua, uskallat tehdä asioita, joita kukaan ei ole koskaan ennen tehnyt. Uskallat kohdata kritiikkiä ja yrittää uudelleen. Tarvitsemme haavoittuvuutta ollaksemme vahvoja. Stressaantuneina, peloissamme emme tähän kykene.
Hyvä uutinen on, että voit itse vaikuttaa merkittävästi stressitasoosi. Edustan näkemystä, jonka mukaan suurin syy stressiin ei löydy työpaikalta, lamasta, kiireestä, negatiivisista uutisista tai huonosta parisuhteesta, vaan tavastamme suhtautua asioihin. Alitajuiset uskomuksemme itsestämme ja olosuhteistamme vaikuttavat meissä vahvasti ja saavat meidät stressitilaan. “En ole riittävän hyvä; En pysty siihen; Ei se onnistu, kun nyt on lama; Ei kukaan kuitenkaan osta tätä” ovat esimerkkejä pelon värittämistä uskomuksistamme. Jätämme asioita tekemättä epäonnistumisen pelossa ja täydellisyyden tavoittelussa.
Ymmärtämällä omia pelkojamme ja rajoittavia uskomuksiamme helpotamme kokemaamme stressiä. Mistä omat pelkoni johtuvat, mistä ne minulle kertovat? Miten pelkoni ohjaavat minua? Enkö hakeudu pois mukavuusalueeltani, koska pelkään? Ymmärryksen kautta syntyy hyväksyntä ja sieltä kumpuaa myötätunto ennen kaikkea itsemme kohtaan. Myötätunto laskee stressiä. Suhtautumalla myötätuntoisesti itseemme, vaikutamme myös ihmisisiin lähellämme. Myötätuntoisen yrityksen väitetään myös peittoavan kasvussa ja tuottavuudessa muut yritykset.Mitä, jos ajattelisit stressin hoitamisesta samoin kuin hampaiden harjaamisesta? Hampaiden harjaus kerran viikossa ei riitä. Samoin on fyysisen ja psyykkisen kuormituksen kanssa etenkin jos unenaikainen toipuminen ei ole riittävää. Löydä itsellesi sopivia keinoja stressin laskemiseen! Opettele kohtelemaan itseäsi, kuin parasta ystävääsi. Huolehdi levosta, liikunnasta ja hyvästä ravinnosta. Hengitä! Tee työpäivän aikana kymmenen sekunnin stressinpoistoharjoitus. Ajattele asiaa, joka vaivaa sinua juuri nyt ja arvioi asteikolla 0-10, kuinka voimakas tuo stressi on. Laita kämmenet vastakkain. Keskity stressiin, jonka haluat poistuvan, olipa se fyysistä tai psyykkistä. Hengitä voimakkaasti 10 sekunnin ajan nopeita ja voimakkaita “vatsahengityksiä” siten, että vatsasi liikkuu. Hengittäessäsi visualisoi mielessäsi jotain positiivista, esimerkiksi tyyntä järvimaisemaa. Tee tätä kolmesti päivässä! Hengittäminen, kädet ja visualisointi yhdessä auttavat laskemaan stressiä päivän aikana.
Parhaiten autat itseäsi kohtaamalla uskomukset, jotka aiheuttavat sinulle stressiä – riittämättömyyden tunteet, pelot ja huonommuuden tunteet. Korvaa nämä negatiiviset uskomukset sellaisilla, jotka palvelevat sinua paremmin. Tiedosta, että nuo olivat uskomuksia, jotka rajoittivat sinua ennen, mutta ne ovat vain ajatuksia, eivät totta. Ota käyttöön koko potentiaalisi! Tartuta hyvinvointia ympärillesi ja auta Suomi nousuun!
Miia Huitti
KTM, HuK, Sertifioitu stressinhoitovalmentaja
Certified Healing Codes Coach