fbpx

Work goes happy

Blogit

Unelmien (työ)elämä nuorten kanssa

Muistatko vielä, kun olit vastavalmistunut nuori, joka astui toiveineen ja unelmineen työelämään? Koko maailma oli avoinna ja ajattelit jättäväsi itsestäsi jäljen tähän maailmaan. Sen jälkeen tavoitteet ovat saattaneet muuttua, elämään on tullut muitakin asioita kuin työ ja osittain unelmat ovat voineet myös unohtua. Rohkeuskaan ei ole enää samalla tasolla kuin aikaisemmin. Olet huomannut, että työsi vie enemmän voimavaroja kuin antaa niitä ja pohdit, miten näin on käynyt.

Nuoret haluavat loistaa ja vaikuttaa

Nuoret sukupolvet, milleniaalit tai YZ-sukupolvet, rohkenevat kyseenalaistaa totutut tavat tehdä töitä eivätkä kursaile tuoda ideoitaan esille. He peräänkuuluttavat työelämässä läpinäkyvyyttä ja tasa-arvoisuutta sekä haluavat osallistua ja onnistua, suorastaan loistaa.

He toivovat unelmatyöltä riittävän hyvän ja työn kuormittavuutta vastaavan palkan ja että työtä jaksaisi tehdä henkisesti ja fyysisesti. Työstä on löydettävä merkitys ja työyhteisön osoittama arvo heidän työlleen on ensiarvoisen tärkeää. Yrityksen toivotaan olevan myös yhteiskunnallisesti merkittävä ja työnantajaan kohdistuu toiveita kestävyydestä ja yhteiskuntavastuusta. Reiluutta työntekijöille, asiakkaille ja koko maailmalle!

Nuoret haluavat myös antaa itsestään työssä toisille: vertaistukea, hyvää palvelua, apua ja neuvoja. Työyhteisö on yz-sukupolvelle tärkeä viiteryhmä, ja he toivovat unelmatyöpaikallaan olevan saman henkisiä työkavereita, ”hyviä tyyppejä”. Työyhteisön avoin ja toisia nostava ilmapiiri luo tunnetta, ettei ahdista, vaan töihin on mukava tulla. Esimieheltä he haluavat rehellistä ja asiallista palautetta, joka mahdollistaa yksilöllisen työssä kehittymisen.

Voimavaroja työhön palautteella

Työpaikalla annettavan palautteen merkitys ei ole yhdentekevää vaan sen merkitys on suuri koko organisaation ja sen menestymisen näkökulmasta. Millaisia jälkiä palaute on sinuun jättänyt? Oletko mustelmilla vai kasvattanut muskeleita?

Palautteen antaminen ja vastaanottaminen ei kuitenkaan aina ole helppoa. Esimiehen tavalla puhua, antaa sekä vastaanottaa palautetta on iso merkitys esimiehen ja alaisen välisessä vuorovaikutuksessa sekä myös koko organisaatiokulttuurin muokkaamisessa. Oikealla tavalla annetun ja saadun palautteen avulla työntekijä kokee työskentelynsä mieluisaksi. Lisäksi siitä saa voimavaroja ja onnistumisen kokemuksia sekä myös motivoituu jatkossa entistä parempiin työsuorituksiin.

Nuorille sukupolville palaute on arkinen – ei arka asia. Palaute on heille arjen työkulttuuria ja johtaa vuorovaikutukseen, jossa palautetta annetaan ja saadaan niin pomoilta kuin työkaverilta. Opitaan ja kehitytään arjessa yhdessä. Turha pokkurointi jätettäköön sikseen.

Palautteilla kohti yhteisiä unelmia

Työyhteisöihimme kuuluvat nuoret ovat menossa kohti heidän vielä toteutumattomia unelmiaan. Me kokeneemmat tekijät voimme antaa heille voimavaroja työelämää varten. He tarvitsevat meiltä palautetta, tukea ja rohkaisua siitä, että nämä tavoitteet on mahdollista saavuttaa.

Mitä sinä teet auttaaksesi nuorta eteenpäin? Mitä voimavaroja sinä annat nuoren työhyvinvoinnin työkalupakkiin?

Toivottavasti tiedät, mitä omassa työyhteisössäsi olevat nuoret tavoittelevat työelämässä ja mitkä asiat ovat heille merkityksellisiä. Testaa mitä tiedät yz-sukupolvesta osoitteessa: testimato.com/fi/test/31195/perform. Testi on tehty faktatiedon pohjalta, mutta kuitenkin pilke silmäkulmassa.

Jatkamme näistä ajatuksista ja julkaisemme yhden lähiesimiehen työkalun Unelmien työpäivän webinaarissa klo 12.50. Tule kuulolle!

Marianne Ekonen, Hilkka Heikkilä, Anita Hukkanen, Mirva Leppälä, Tanja Shemeikka, Elina Vaara

Kirjoittajat ovat Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnoimasta YZ-sukupolvi vie työyhteisön uudelle tasolle -projektista. Blogin ajatukset ja kommentit on kerätty projektissa tehtyjen kartoitusten perusteella.

Lisätietoja nuorista ja johtamisestä löytyy projektin nettisivuilta: jamk.fi/yzsukupolvi, Twitteristä: @yzsukupolvi ja Instagram: @yzjohtaminen.

Hilkka Heikkilä ja Anita Hukkanen luennoivat 2.10. Unelmien työpäivän päätapahtumassa Turun ammattikorkeakoulun Educity-oppimisympäristössä 2.10 klo 12.50- 13.10.

Päivän ohjelmaa voi seurata maksuttomassa webinaarissa. Ohjelman voit katsoa täältä https://www.wgh.fi/wp-content/uploads/2020/08/wgh-tku-2020_ohjelma.pdf

Kirjoittaja

Marianne Ekonen, Hilkka Heikkilä, Anita Hukkanen, Mirva Leppälä, Tanja Shemeikka ja Elina Vaara, kirjoittajat ovat Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnoimasta YZ-sukupolvi vie työyhteisön uudelle tasolle -projektista